U dvanaestoj epizodi podcasta “(Geo)politički objektiv” Davor Dijanović komentira lijevu političku opciju u Hrvatskoj koju predvodi SDP. Dijanović podsjeća na rezultate SDP-ove vladavine 2000. i 2011. godine. 2000.

SDP-ova politika vraća Hrvatsku na Zapadni Balkan (tzv. Račanova testament, tj. politika koja Hrvatsku ne može nikako vidjeti izvan okvira bivše Jugoslavije), a provode se i temeljite čistke državotvornih kadrova.

Politiku SDP-a nakon 2011. obilježilo je ukidanje pokroviteljstva nad Bleiburgom, Lex Perković, forsiranje propedofilskog zdravstvenog odgoja, nametanje ćirilice u Vukovaru i kriminalne predstečajne nagodbe.

Dijanović zaključuje kako i današnji SDP predstavlja ekstremnu ljevicu s obzirom na to da i sadašnje vodstvo pod Davorom Bernardićem tolerira Stazićevo i Beljakovo pozivanje na ubijanje neistomišljenika.

Na ekonomskome planu, komentira Dijanović, SDP nudi olinjale kvazisocijalističke ideje. Povijest nam ne daje recepte za budućnost, ali nam pokazuje što bismo trebali izbjegavati. I u slučaju nove SDP-ove pobjede očekuje nas politika kakvu je ta stranka vodila 2000. i 2011. – zaključuje Dijanović.