Ove se subote u Židovskoj općini Zagreb, kako su naveli, održao “sastanak predstavnika naroda žrtava NDH, antifašista i Klubova zastupnika u Saboru RH, kako vladajućih, tako i oporbenih stranaka”.

U priopćenju koje je potpisao predsjednik Židovske općine Zagreb, Ognjen Kraus, navodi se kako je “na sastanku jednoglasno zaključeno da se pristupi usuglašavanju zakonskog okvira za stavljanje u saborsku proceduru zakona o zabrani i kaznenom kažnjavanju upotrebe ustaških obilježja i znakovlja, nijekanja koncentracijskih logora smrti i veličanja ustaških zločina”.

Na sastanku su bili prisutni većinom predstavnici lijevo-liberalnih stranaka, ali je na sastanku sudjelovao i neformalni HDZ-ov ambasador za LGBT zajednicu Damir Habijan. Kraus je rekao da su na sastanku bile opozicijske i vladajuća stranka te predstavnici Roma, Srba, Židova i antifašista, kao i HDZ, no nisu došli članovi Domovinskog pokreta, niti Mosta, za koje Kraus kaže kako “a priori podržavaju ustaški pozdrav”. Od saborskih zastupnika bili su prisutni manjinski zastupnici Furio Radin i Milorad Pupovac, Damir Habijan iz HDZ-a, Peđa Grbin iz SDP-a, Rada Borić iz Nove ljevice, Tulio Demetlika iz IDS-a, Krešo Beljak iz HSS-a, Marijana Puljak iz stranke Centar te Darko Klasić iz HSLS-a.

Ovime se židovska vjerska zajednica direktno umiješala hrvatske političke procese, jer je okupljanje političkih stranaka i usuglašavanje zakona upravo to.

Ovo je vrlo znakovito zbog činjenice što se hrvatska ljevica vrlo često buni kada Katolička crkva daje mišljenje o pojedinim društvenim temama, što je pravo svake vjerske zajednice. No, tim je strankama sada u potpunosti u redu kada jedna druga vjerska zajednice, ovaj puta židovska, okuplja njih, političke stranke, izrađuje zakon i vodi kampanju za njega.

Ovime su ljevčari sami upali u vlastitu zamku onog njihovog čestog pitanja: “Za nismo sekularna država??”

Podsjetimo, Židovska općina Zagreb je vjerska organizacija građana Hrvatske židovskog podrijetla, čiji je rabin Luciano Moše Prelević, a predsjednik općine Ognjen Kraus. Židovska općina Zagreb, kao i sve ostale židovska općine u Hrvatskoj, registrirane su kao vjerske zajednice i mogu se pronaći u Evidenciji vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj. Danas Židovska općina Zagreb broji oko 1300 vjernika.

Izvor: Sloboda.hr/Narod.hr