Proteklih dana veliku je buku digao članak objavljen na dnevno.hr u kojem se tvrdilo da bogati poduzetnik Emil Tedeschi stoji iza radikalne lijeve koalicije Možemo.

Ova vijest proširila brzinom munje u desnim krugovima kao definitivni dokaz, iako je jako malo ljudi zapazilo da je kao dokaz tvrdnji dnevno.hr ponudilo vrlo neuvjerljiv „anonimni izvor“ blizak vrhu stranke.

Ljevičarski Faktograf brže bolje je skočio opovrgnuti ovu tvrdnju, tvrdeći da među donatorima koalicije i pojedinih stranaka nema Tedeschija te da to znači da Tedeschi nije potpomogao kampanju.

Ono što je Faktograf mudro prešutio jeste da Tedeschi ima doista dugu povijest suradnje sa radikalnom ljevicom i potpore istoj te da činjenica da nije donirao samim strankama koalicije ne znači da im nije donirao i potpomagao u drugim oblicima. Možemo je najnovija metastaza duge povijesti ljevičarskog aktivizma, koju možemo pratiti od prosvjeda u Varšavskoj 2010.  Naime, tada su izbili anti-Bandićevski prosvjedi zbog gradnje prometne garaže u Varšavskoj ulici. Tomislav Tomašević, Vilim Matula, Teodor Celakovski, Urša Raukar pa i Mile Kekin bili su vidljivi članovi prosvjeda, a danas su dio koalicije Možemo. Na taj dio nadovezale su se razne udruge za ljudska prava i druge ljevičarske kulturne druge. Tedeschi je sa radikalima u dugome kontaktu te ih je aktivno potpomagao.

No prvo nekoliko stvari o Tedeschiju.

Tedeschi je prema podatcima drugi najbogatiji hrvatski državljanin, a izvor bogatstva leži u Atlantic grupi koja po Hrvatskoj, ali i okolnoj regiji, drže veliki portfelj kompanija.

U službenoj očišćenoj biografiji, bogatstvo je stekao ranih devedesetih napornim radom i prodajom žvakaćih guma i čokoladica. Prema toj verziji priče, Tedeschi je marljiv čovjek s dobrim poduzetničkim nosom.

No, u stvarnosti prvi kapital i poguranac Tedeschi zahvaljuje svome ocu Svetozaru. Otac i sin su 1988. bili aktivni u tvrtki Rothem, za koju se ozbiljno sumljalo da je služila za pranje i iznošenje novca iz Jugoslavije za potrebe tajnih službi. Sam otac Svetozar bio je poslovni čovjek s iskustvom upravljanja tvornica u Jugoslaviji, da bi kasnije otišao u inozemstvo i tamo se materijalno skrasio te povukao svog sina u poduzetničke vode pod patronatom komunističke vladajuće elite.

Ivo Sanader je u jednom od svojih iskaza austrijskim istražiteljima spomenuo kako je krajem 80-ih radio za Svetozara Tedeschija, te da se znalo da je on blizak režimu. Sanader je prema njegovim riječima po nalogu Tedeschija radio na izvozu robe u tadašnji SSSR-a.

Tedeschi za sebe ne skriva da je lijevo

U intervju za slovensku Mladinu 2014. godine sebe je nazvao liberalom i antifašistom.

U govoru na konferenciji „poduzetnički mindset“ prošle godine se, između ostaloga, žestoko obrušio na po njemu pretjeranu ksenofobiju među Hrvatima i pozvao Hrvate da prigrle „otvoreni mentalitet“ kako bi postali napredna nacija.

Tedeschi i ljevičarski aktivizam

Tedeschi ima dugu povijest suradnje s radikalnom ljevicom.

2013. godine jedan od najvećih kapitalista u Hrvatskoj je prisustvovao ljevičarskom Subversive festivalu. Subversive je godinama davao prostor i vrijeme Tomaševiću, Peović i drugim likovima iz Možemo te služi kao platforma za diseminaciju i legitimizaciju radikalnih ljevičarskih ideja.

Te iste godine, kada je bio referendum za pitanje definiranja braka, Tedeschi je, kako je narod.hr već pisao, bio najveći privatni donator s 20 tisuća kuna inicijativi koja se protivila definiranju braka kao zajednice muškarca i žene. Dio ekipe iz Možemo je tada bio vrlo aktivan u anti-referendumskoj inicijativi poput današnje zastupnice Možemo, Sandre Benčić.

2016. godine pojavila se još jedna ljevičarska udruga, ovaj put zaklada Solidarna, u kojoj opet vidimo neka imena poznata iz koalicije Možemo. Tedeschi osobno, kao i njegova Atlantic grupa donirali su veće iznos za ovaj projekt, na što su i sami voditelji Solidarne bili jako zahvalni.

Prošle godine, kada su bili prosvjedi oko kina Europa, Tedeschi se glavom i bradom pojavio među prosvjednicima. Kino Europa je dio dobro uhodanog i podmazanog ljevičarskog lanca te je u više navrata dalo prostor događajima u kojima su govorili čelnici Možemo poput Mate Kapovića i Sandre Benčić. 

Tedeschi, sve u svemu, ima veze s radikalnom ljevicom te je osobno sudjelovao na njihovim događajima te je financijski potpomognuo projekte u kojima je blisko bilo vezano vodstvo Možemo.

Tedeschi također ima dobre veze sa Rusijom i tamošnjim režimom

2013. godine kada se u Zagrebu otvorila prva poslovnica ruske državne Sberbanke, upravo je Tedeschi bio počasni govornik na otvaranju.

U tome govoru je Tedeschi biranim riječima govorio o Rusiji te je sam naveo da ostvaruje značajan profit na ruskome tržištu. Tedeschi se predstavio tada kao jedan od najvećih klijenata Sberbanke te je pohvalio dolazak i ulazak na hrvatski prostor ruske državne banke.

Tedeschi je naveo kako njegova Atlantic grupa percipira rusko tržište kao jedno od najvažnijih za poslovanje svoje kompanije.

2016. je za svoje potrebe dobio veliki kredit od grupacije banaka, među kojima je bila i ruska Sberbanka.

Kada su završene sve peripetije oko Agrokora i završeno njegovo preuzimanje i pretvaranje, Tedeschi je javno pohvalio da je taj cijeli slučaj završio dobro i da je vlada Plenkovića jako mudro postupila. Podsjećamo kako je najveći dio Agrokora tako završio u rukama ruskih državnih banaka, dok su razni konzultanti povezani sa aferama Borg i Hotmail završili punih džepova. Tedeschi je kao najveći dobavljač i poslovni partner Agrokora pozorno pratio i bio upoznat sa svime što se sve tamo događa.

Tedeschi je odnedavno povezan sa još jednim hrvatskim tajkunom sa dobrim poznanstvima u Rusiji. Mihajlo Perenčević se drži podalje od svijetla pozornice, no zna se da je isti dobio počasne ordene od ruske države zbog svojih doprinosa i da ima razgranati biznis po Rusiji. Perenčević se tako vodi kao glavni organizator ruskoga investiranja na otoku Lošinju, gdje su pod njegovim utjecajem vrijedne nekretnine završile u rukama ruskih državljana. Perenčevića se optužuje da je oko Lošinja stvorio fiktivni biznis koji služi za pranje novca stečenog u sumnjivim okolnostima u Rusiji. Perenčević također ima zanimljivu biografiju te se 90-ih, kao i Svetozar Tedeschi, iz komunističkog aparatčika preko noći „pretvorio“ u poslovnog čovjeka.

Prošle godine, Perenčevićeva kći se udala za sina Emila Tedeschija u vjenčanju na Lošinju koje je bilo zatvoreno javnosti, iako je tamo bila viđena hrvatska elita i krema.

Nema sumnje iz svega priloženog da Tedeschi ima kontakte s Možemo te, iako nije donirao novac samoj koaliciji niti strankama članicama koalicije Možemo, Tedeschi je financirao razne druge projekte u koje je bilo uključeno vodstvo Možemo.

Tedeschijeve veze sa Rusijom čini hrvatsku političku situaciju zanimljivom. Kao što se nad Škorinu kampanju navukla sjena poduzetnika s debelim ruskim vezama Pavla Vujnovca, tako se nad kampanju Možemo navlači sjena Tedeschija. Čudna zemlja i čudni ljudi.

Autor: Krešimir Džoić