Imenovanje Roberta Šveba glavnim ravnateljem HRT-a, zbog čega oporba već dulje proziva vladajuće, danas je posvađalo i oporbu u saboru, točnije zastupnike Ninu Raspudića (Most) i Hrvoja Zekanovića (Hrvatski suverenisti).

Raspudić je žestoko uzvratio Zekanoviću koji je ponovio da je Šveb loš kandidat i da će glasovati protiv njegova imenovanja, ali da se Suverenisti ne namjeravaju grliti s “Benčić, Raukar, Glasovac…”, niti se “valjati u fotelji predsjedavajućeg ako napusti dvoranu”. “Oporba smo i potrudit ćemo se da aktualna vlada traje što manje, ali ne namjeravamo sudjelovati u cirkusu i igrokazu”, opetovao je Zekanović.

Raspudić mu je uzvratio da se u saboru nitko nije grlio ni pravio cirkus, da postoji suptilna razlika između njih. “Vi ste HDZ-ova oporba, a mi smo oporba HDZ-u jer upravo vas takve trebaju – primitivne, neuke, marginalne, uvijek spremne uprskati svaku akciju, sramite se!” poručio je Zekanoviću i zaradio opomenu.   

Na tu je prozivku Zekanovića i Hrvatskih suverenista na svom Facebooku reagirao i član predsjedništva Hrvatskih suverenista Frano Čirko.

Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti:

FRANO ČIRKO: EVO ZAŠTO NINO RASPUDIĆ NIJE U PRAVU

Nino Raspudić je čovjek kojega iznimno cijenim. Definitivno je najbolji hrvatski kolumnist ovoga stoljeća, uz čije sam tekstove i sȃm stasao. U velikoj većini političkih stavova smo istomišljenici, a Raspudić je onaj koji je tu svoju (našu) političku misao sposoban izreći, artikulirati i braniti na najbolji mogući način.

No, ovim putem moram javno iznijeti svoju prvu kritiku omiljenog mi kolumnista.

Raspudić je Hrvoja Zekanovića i Hrvatske suvereniste, čiji sam i ja odnedavno član, nazvao “HDZ-ovom oporbom” koja je “primitivna, neuka i marginalna”. Kao dokaz tome navodi dva razloga:

1.) Suverenisti su odbili sudjelovati u performansu/akciji ujedinjene oporbe u Saboru oko odabira ravnatelja HRT-a;
2.) Suverenisti kao stranka od 1% pokreću referendum o euru i tako, kao, Plenkoviću rade uslugu.Raspudić u oba slučaja nije u pravu, a sad ću objasniti i zašto. Krenimo redom:

1.) Hrvatski suverenisti nisu odbili sudjelovati u “akciji” ujedinjene oporbe zato što su “HDZ-ova oporba”.

Prvo, naši će zastupnici u Saboru glasovati protiv HDZ-ovog kandidata za ravnatelja HRT-a Roberta Šveba, i to iz istoga razloga zašto je i ostatak oporbe protiv tog prijedloga.

Drugo, prosvjedovati protiv HDZ-ovog prijedloga za ravnatelja ruku pod ruku s onima koji za to isto mjesto ravnatelja guraju svog vlastitog kandidata, inače Jakovininog suvoditelja, urednika proslavljenog serijala “NDH” i člana glavnog vijeća GONG-a Darija Špelića te koji od HRT-a žele stvorili vlastitu ideološko-propagandnu televiziju (dakle, ništa bolje od HDZ-ovih namjera) – to ja za mene potpuno promašeno. Štoviše, držati se za ruke s Vilimom Matulom, Bojanom Glavaševićem, Uršom Raukar i Sandrom Benčić te okidati vesele selfije s onima koji bi te sutra utopili u žlici vode je i politički i estetski neshvatljivo.

Inače, još bih čak možda i razmislio o Raspudićevoj tezi da su Suverenisti “HDZ-ova oporba” zato što ne žele sudjelovati u ovoj akciji ujedinjene oporbe, da na prekjučerašnjoj sjednici Predsjedništva stranke nisam sȃm bio jedan od prvih koji je inzistirao da se u tome nikako ne sudjeluje.

2.) Hrvatski suverenisti ne pokreću referendum o zaštiti hrvatske kune zato da “pomognu HDZ-u”.

Prvo, Mostu je bilo predloženo da zajedno s Hrvatskim suverenistima pokrene inicijativu za referendum o euru – nisu htjeli u tome sudjelovati. Dobro, nema veze.

Drugo, ne drži vodu Mostova teza da taj referendum treba organizirati neka “nezavisna inicijativa”, a ne Hrvatski suverenisti. S time bih se složio u slučaju da takva “nezavisna inicijativa” postoji. No, ona nažalost ne postoji i činjenica da će Hrvatski suverenisti uložiti svoje vrijeme, ljude, kredibilitet i veliku (zaista veliku) količinu novaca u to da ovaj referendum uspije jest jedino što trenutno imamo i što ćemo uopće imati po pitanju zaštite hrvatske kune. Plenković je već najavio da će sredinom sljedeće godine Hrvatska stupiti u posljednju fazu usvajanja eura, a to je dvojni prikaz cijena. Od toga će trenutka, po mome mišljenju, sve biti gotovo, čak i u slučaju raspisivanja referenduma. Ljudi će se tada definitivno pomiriti s uvođenjem eura. Dakle, ovo je doslovno zadnji trenutak kada se nešto može napraviti po ovome pitanju.

Uostalom, za uvođenje eura se zna već 9 godina, o tome se priča cijelo vrijeme (zadnje dvije godine vrlo intezivno) i svi oni koji su planirali napraviti nešto po ovome pitanju su imali i više nego dovoljno vremena. Nažalost, nije se ništa napravilo. Niti jedna “nezavisna inicijativa” nije pokrenula referendum. I što bismo mi sada trebali? Čekati da se euro uvede, pa da se tek onda nešto napravi?

Dakle, najveću uslugu Plenkoviću bismo napravili kada po pitanju eura ne bismo, kao i dosad, napravili ništa te mu mirno prepustiti da hrvatsku kunu u Bruxelles odnese kao miraz.

Usput, prema informacijama koje imam, a imam ih dosta, znam da “konkurentska” desnica na terenu po receptu “neka susjedu crkne krava” radi sve da naša inicijativa Zaštitimo hrvatsku kunu pod svaku cijenu ne uspije. To me žalosti, kao i ovakav nastup mog omiljenog kolumnista. No, bez obzira na to, naša borba ide dalje”, napisao je Frano Čirko.

Izjavu na koju je Čirko reagirao možete pogledati ovdje:

Izvor: Sloboda.hr