donald trump

DONALD TRUMP JE NOVI AMERIČKI PREDSJEDINK! Unatoč žestokoj nenaklonjenosti čitavog medijskog mainstreama te političkog, kulturnog i estradnog establišmenta, ne samo u SAD-u već i u cijelom svijetu, Donald Trump je osigurao 270 elektorskih glasova nakon što je nekoliko posljednjih država u kojima je rezultat bio vrlo tijesan prevagnulo na stranu republikanskog kandidata iz New Yorka.

Time je postalo jasno da demokratska kandidatkinja Hillary Clinton nema šanse postati prva žena u povijesti na čelu Sjedinjenih Država.

Birači u industrijskom središnjem dijelu Amerike pretvorili su tradicionalno demokratske države u Trumpove pobjedničke baze, u puno neizvjesnijoj izbornoj utrci nego što se predviđalo.

Trump je više glasova osvojio u Floridi, Wisconsinu, Iowi, Idahu, Montani, Sjevernoj Dakoti, Južnoj Dakoti, Ohiju, Wyomingu, Nebraski, Missouriju, Alabami, Sjevernoj Karolini, Južnoj Karolini, Indijani, Kansasu, Arkansasu, Kentuckyju, Zapadnoj Virdžiniji, Tennesseeju, Louisiani, Oklahomi, Mississippiju, Teksasu i Aljasci.

Clinton je pobijedila u Kaliforniji, Washingtonu, Vermontu, Illinoisu, New Yorku, Massachusettsu, Rhode Islandu, Oregonu, New Jerseyju, Connecticutu, Coloradu, Virdžiniji, Marylandu, Delawareu, Distriktu Columbia, New Meksiku i na Havajima.

Oboje kandidata imaju pobjede u državama u kojima se to i očekivalo. U Floridi je utrka dvoje kandidata dugo bila neizvjesna. Trump je u ondje osvojio prednost  iako ona baš i nije uobičajena za republikanskog kandidata.

Republikanci ‘zadržali’ Predstavnički dom, a Senat – neizvjestan

Republikanci su na izborima uspjeli zadržati kontrolu nad Predstavničkim domom Kongresa, javile su američke tv postaje na temelju prvih rezultata u državama u kojima su zatvorena birališta. Mreže CNN,  ABC i NBC projeciraju da će republikanci osvojiti 235 od 435. To znači da su demokrati osvojili 12 mandata više nego u postojećem sazivu, ali još uvijek premalo da bi stekli kontrolu nad Predstavničkim domom.

Mnogo je neizvjesnije na izborima za Senat, koji će dobiti trećinu novih zastupnika i u kojem republikanci također imaju većinu (54 od 100 senatora). Demokrati trebaju preoteti pet mandata kako bi stekli većinu u tom domu, a zasad su dobili samo jedan.

9:12 – Prije nekoliko minuta Donald Trump održao je svoj pobjednički govor kojeg možete pogledati ovdje:

Izvor: Sloboda.hr/HRT