slavjansk ukrajina rusija separatisti helikopter bijela kuća

Bijela kuća izrazila je zabrinutost jer su proruske snage u Ukrajini koristile “napredno oružje uvezeno izvana”, kojim su oborili ukrajinski vojni helikopter kod Slavjanska kada je poginulo 14 ukrajinskih vojnika i jedan general.

“Uznemireni s nastavkom nasilja u istočnoj Ukrajini, uključujući izvještaje o tome da su separatisti oborili ukrajinski vojni helikopter. Sada još ne možemo potvrditi detalje tih izvješća, ali smo zabrinuti jer to ukazuje da separatisti i dalje imaju pristup naprednom oružju i drugoj pomoći izvana “, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Vršitelj dužnosti ukrajinskog predsjednika Oleksandr Turčinov tvrdi da je korišteno oružje prijenosni PVO sustav ruske proizvodnje, prenijela je agencija AFP. Vojni ukrajinski helikopter MI-8 oboren je sofisticiranom raketom zemlja-zrak.

Carney je nagovijestio da bi Rusija mogla potiče separatističke snage u Ukrajini i izrazio zabrinutost i za tim promatrača Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koje kao taoce drže separatisti u Slavjanskom, u regiji Donjecka.

“Neprihvatljivo je da su promatrači zarobljeni. Trebaju biti odmah pušteni. Apeliramo na Rusiju da iskoristi svoj utjecaj na te grupe, te da oslobode promatrače, razoružaju ih i uključe ih u politički proces Ukrajine”, naveo je Carney.

Kao vrstu pritiska na Moskvu, američka vlada predložila je Francuskoj otkazati prodaju dva nosača helikoptera Rusiji i da ih umjesto toga proda ili iznajmi NATO.

“Taj potez bi poslao snažnu poruku ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da saveznici u NATO neće tolerirati njegove neodgovorne poteze”, piše u pismu koje su zastupnici uputili glavnom tajniku NATO-a Andersu Foghu Rasmussenu.

Takvim brodovima bi se osnažio NATO u vrijeme kada mnoge zemlje smanjuju svoje proračune za obranu, smatraju oni. Među potpisnicima pisma su čelni demokratski predstavnik u vanjskopolitičkom odboru.

Istovremeno, jučer su predstavnici Ukrajine i Rusije u Berlinu razgovarali o plinu, u prisustvu europskog povjerenika za energetiku Guenthera Etingera. Rusija tvrdi da Ukrajina duguje 3,5 milijardi dolara za plin.

Autor: Sloboda.hr/Vesti-online

>>> EU dobila žestoku konkurenciju: Rusija osnovala Euroazijsku ekonomsku uniju!