euroazijska unija rusija bjelorusija kazakhstan putin

Europska unija dobiva žestoku konkurenciju! Naime, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas sa svojim kolegama iz Bjelorusije i Kazahstana, Aleksandrom Lukašenkom i Nursultanom Nazarbajevim sporazum o osnivanju Euroazijske ekonomske unije čiji je cilj jačanje integracije između ove tri države.

Sporazum o osnivanju ove nove alternative Europskoj uniji potpisan je u Astani, glavnom gradu Kazahstana, a Unija će početi s djelovanjem od 1. siječnja 2015. Ove tri zemlje već su povezane Carinskom unijom od 2010.

“Ovo je ekonomska unija i ne dotiče se suvereniteta zemalja članica”, rekao je poslije potpisivanja Nazarbajev.

Armenija i Kirgistan, još dvije bivše sovjetske republike najavile su da će se pridružiti ovoj ekonomskoj uniji do kraja godine.

“Danas ćemo zajedno formirati moćan i primamljiv centar za ekonomski razvoj, značajno regionalno tržište koje će ujediniti 170 milijuna ljudi”, izjavio je Putin poslije potpisivanja i istaknuo da ove tri zemlje imaju “ogromne prirodne resurse” i da drže petinu svjetskih resursa plina i skoro 15 posto naftnih resursa.

Unatoč trenutačnoj situaciji u Ukrajini, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ocijenio je u zajedničkoj izjavi poslije potpisivanja da će Ukrajina “prije ili kasnije” shvatiti gdje je njena budućnost i pridružiti se Euroazijskoj ekonomskoj uniji.

Sada možemo očekivati okretanje mnogih europskih političkih opcija ka Euroazijskoj uniji, kao najrealnijoj alternativi ultra-birokratskoj Europskoj uniji koja je suverenitet europskih država i naroda svela na ponižavajući folklor.

Autor: Sloboda.hr