upozorenje-poplave-nose-potencijalnu-opasnost-sirenja-zarazni-bolesti_1400160211

Šest beživotnih tijela pronađeno je u Doboju u središnjoj Bosni nakon djelomičnog povlačenja vode koja je poplavila taj grad. ‘Najvjerojatnije se radi o utopljenicima iz Doboja no nije isključeno ni da je riječ o tijelima koja je donijela rijeka Bosna, kazao je ravnatelj policije Republike Srpske Gojko Vasić. Doboj je i dalje poplavljen a tisuće ljudi još uvijek čekaju pomoć, prenosi HRT.

Ranije je potvrđena smrt najmanje pet osoba koje su stradale od posljedica poplava u sjevernim i istočnim dijelovima Bosne kada ih je odnijela bujica ili su poginuli pri rušenju kuća. Tri osobe utopile su se tijekom pokušaja spašavanja iz stambenih objekata u kojima su bili zarobljeni vodom a još dvije poginule su pri rušenju kuća izazvanom poplavama.

Poplave u BiH: Najkritičnija situacija u Maglaju

Prema dostupnim informacijama s terena stanje je ipak najteže u sjevernim dijelovima Bosne gdje je plavni val stigao do Save. Ugroženi su nasipi u Bijeljini, Šamcu i obližnjem Domaljevcu pa se provodi evakuacija neposredo ugroženog stanovništva. U Doboju i Maglaju koji su do sada najteže stradali voda koja seže do dva metra i dalje prekriva gradske prometnice a kretati se može jedino čamcima. U tim gradovima i dalje nema struje niti pitke vode.

U mnogim dijelovima BiH pojavila su se brojna klizišta koja ugrožavaju kuće, ceste i željezničke pruge. Nesmetano se prometuje samo južno od Sarajeva prema Hercegovini. Jučer su se do BiH uspjela probiti četiri tima gorskih spašavatelja koji su na području Pruda, Orašja i Ođaka spasili više od 200 života. Uz timove iz Hrvatske u pomoć stižu i timovi iz Slovenije i Luxemburga a SAD su najavile slanje trinaest motornih čamaca kao i novčanu pomoć.

poplave_bosna6-160514

Uslijed obilnih padalina, mnoge obitelji su ostale i bez svojih domova. U prilogu pogledajte video isječak koji prikazuje urušavanje kuća u Semizovcu (BiH) pred očima članova obitelji. Tužno je gledati čovjeka čiji uzvik kroz plač i jauk sve govori: “Ode mi sve majko”!

Izvor: Sloboda.hr/HRT
Foto: bhrt.ba