Američki predsjednik Joe Biden pozvao je Amerikance u ponedjeljak u povodu proslave Hanuke da se uključe u borbu protiv rastućeg antisemitizma u državi. 

“Danas svi moramo jasno i odlučno reći da antisemitizam i svi oblici mržnje i nasilja u ovoj zemlji nemaju sigurnu luku u Americi. Točka”, rekao je Biden, naglasivši da je šutnja po tom pitanju predstavla “suučesništvo“. 

Američki predsjednik govorio je tijekom prijema povodom Hanuke koji je uključivao postavljanje prve službene menore u Bijelu kuću, kao prvog židovskog artefakta u rezidenciji američkih čelnika. 

“Bijela kuća dosad nikada nije imala vlastitu menoru. Sada je to cijenjeni dio ovog doma, vašeg doma, večeras”, kazala je prva dama Jill Biden okupljenom mnoštvu.

Bidenov potez dolazi u vrijeme sve većeg broja izvješća o antisemitizmu diljem zemlje. On je prošli tjedan pokrenuo novu inicijativu za razvoj nacionalne strategije za borbu protiv antisemitizma. 

To pitanje bilo je na naslovnicama američkih medija proteklih tjedana, nakon što je bivši republikanski predsjednik Donald Trump u svom domu na Floridi ugostio bijelog supremacista Nicka Fuentesa te Kanye Westa, repera koji je imao antisemitske komentare.

SAD je prošle godine imao najveći broj antisemitskih napada, što uključuje ubojstva, fizičke napade, uznemiravanje i vandalizam. Antidifamacijska liga podatke o antisemitizmu počela je prikupljati prije 40 godina. 

Prema podacima FBI-a objavljenim ranije ovog mjeseca, u SAD-u je 2021. godine prijavljeno više od 7200 zločina iz mržnje. Više od 60 posto njih temeljilo se na rasi, podrijetlu ili etničkoj pripadnosti, otprilike jedan od šest zbog seksualne orijentacije, a jedan od sedam zbog vjere. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/Samuel Corum / POOL