Samo polovica sve djece rođene u Belgiji prošle godine imala je majku belgijskog podrijetla, pokazuju novi podaci objavljeni u petak.

Belgijski statistički ured Statbel objavio je prošle godine svoje podatke o natalitetu u zemlji, koji su otkrili da je gotovo 23 posto novorođenčadi u zemlji imalo belgijske državljanke stranog podrijetla, a četvrtinu su rodile strankinje bez belgijskog državljanstva, izvijestila je javnost mreža RTBF.

Belgijke se sve više odriču rađanja

Prosječan broj djece po ženi u 2020. iznosio je 1,54, no ta brojka varira ovisno o nacionalnosti i podrijetlu majke.

Primjerice, majke belgijskog podrijetla imale su u prosjeku 1,38 djece, dok su Belgijanke stranog podrijetla imale 1,58 djece, a žene stranog državljanstva u prosjeku 2,05.

“Povijesno gledano, prosječan broj od 1,54 djece po ženi je relativno nizak”, rekao je Statbel komentirajući svoje nalaze.

>>> Samo 44 posto stanovnika Bruxellesa je rođeno u Belgiji

Stope plodnosti također su bile povezane s dobi žena s najvišim stopama plodnosti u žena nebelgijskog podrijetla u dobi između 25 i 35 godina.

Među Belgijancima ili belgijskim ili stranim podrijetlom “najzastupljenije su najstarije i najmlađe dobne skupine, upravo one dobne skupine s najnižom stopom fertiliteta”.

Žene stranog državljanstva u 2020. godini predstavljale su 16,5 posto svih žena u reproduktivnoj dobi, ali su bile jednake s 24,9 posto rođenih, dodaje statistički ured.

Nalazi dolaze nakon što je ranije ove godine otkriveno da su Belgijanci sada manjina u glavnom gradu Bruxellesu. Isti trend se odvija u mnogim zapadnoeuropskim zemljama, a za etnički Francuzi i Norvežani se predviđa da će u ovoj zemlji biti manjina unutar ovog stoljeća.

>>> SUMRAK ZDRAVOG RAZUMA: Belgija zakonski omogućila promjenu spola “rodnim samoodređenjem” – dopušteno čak i djeci!

Izvor: Sloboda.hr/Rmx.news