assange hillary clinton trumpFoto: Snimka zaslona

U razgovoru sa novinarom Johnom Pilgerom, Julian Assange optužio je Hillary Clinton da zavarava Amerikance glede prave prirode podrške koju ISIL dobiva od američkih saveznika na Bliskom istoku.

U emailu iz 2014. godine, kojeg je nedavno objavio WikiLeaks, Hillary Clinton nagovara Johna Podestu, tadašnjeg savjetnika američkog predsjednika Baracka Obame, da izvrši pritisak na Katar i Saudijsku Arabiju, „koji pružaju prikrivenu financijsku i logističku podršku ISIL-u i drugim radikalnim sunitskim skupinama“.

„Mislim da je to najvažniji od svih objavljenih emailova“, kaže Assange.

„Svi ozbiljni analitičari znaju, a čak je i američka vlada to priznala, da određene osobe u Saudijskoj Arabiji podupiru i financiraju ISIL, no izgovor je uvijek bio da se radi o nekom bogatom pojedincu koji se na taj način rasipa sa novcem, a da je vlast protiv toga. Ali ovaj email potvrđuje da su upravo vlade Katara i Saudijske Arabije direktno financirale ISIL.“

John Pilger:
Saudijci, Katarci, Marokanci i Bahrainci, a posebno ovaj prvi par, donirali su velike iznose Clintonovoj zakladi, dok je Hillary Clinton bila državna tajnica. Istovremeno, State Department je odobrio enormnu prodaju pružja Saudijskoj Arabiji.

Julian Assange: Za vrijeme mandata Hillary Clinton, dogovorena je najveća ikad prodaja oružja, u vrijednosti većoj od 80 milijardi dolara. U njezino vrijeme, ukupni izvoz oružja povećao se za duplo.

John Pilger: Naravno, a rezultat toga je taj da je džihadistička skupina, koju znamo kao ISIL ili ISIS, financirana novcem istih ljudi koji su donirali novac Clintonovoj zakladai?

Julian Assange: Da.

Pilger je također pitao Assangea o čestim optužbama iz kampa Hillary Clinton, da WikiLeaks pokušava namjestiti izbore za Donalda Trumpa.

Assange je odbacio mogućnost pobjede Trumpa na izborima, ali ne nužno zbog njegove nepopularnosti među biračima.

„Smatram da Trumpu neće biti dopušteno da pobjedi. Zašto to kažem? Zato jer je čitav establišment protiv njega. Trump nema na svojoj strani nikakav establišment. Banke, obavještajni krugovi, trgovci oružjem, strani kapital, svi su oni ujedinjeni iza Hillary Clinton. I mediji također. Vlasnici medija, pa čak i sami novinari.“

Izvor: Sloboda.hr/Tribun.hr/RT