akcija damask bih vehebije islamska država

Ukupno šesnaest osoba privela je policija u Bosni i Hercegovini pod sumnjom da su povezani s terorističkim aktivnostima. Riječ je o istrazi povezanoj s financiranjem, organiziranjem i vrbovanjem državljana BiH za ratovanje na strani islamističkih skupina u Siriji i Iraku.

Tužiteljstvo BiH objavilo je kako je u jutarnjim satima započela provedba akcije kodnog naziva Damask u koju su uz pripadnike Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uključene i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA) te entitetske i policija distrikta Brčko. Iz SIPA-e je pak priopćeno da je na terenu angažirano oko 200 njezinih policajaca i agenata.

Pretrage i privođenja provedeni su na području Sarajeva, Kiseljaka, Zenice, Maglaja, Srebrenika, Zvornika, Bužima i Teslića. Potvrđeno je i da su na meti policije bila i sela Gornje Maoče i Gornje Bočinje, poznata kao središta zajednica radikalnih islamista-vehabija.

Tužiteljstvo BiH i SIPA najavili su kako će se akcija nastaviti kao i da postoji potpuna odlučnost u borbi protiv terorističkih prijetnji.

Neslužbene procjene govore da je najmanje 150 osoba iz BiH proteklih mjeseci otišlo i Siriju i Irak i tamo se pridružilo radikalnim islamističkim skupinama, uključujući tu zloglasnu Islamsku državu (IS) i Frontu al-Nusra, blisku Al-Qa’idi.