znanstvenici

Znanost sada tvrdi da bismo trebali zaobići ona najukusnija, ali i najmanje zdrava jela, ako mislimo dobro svojim potomcima. Dvije neovisne studije otkrile su da prehrambene navike, zdrave ili nezdrave, definitivno utječu na promjenu ljudske DNK, promjenu koju kasnije možemo prenijeti na buduće generacije.

Epigenetika je područje genetike koje se bavi utjecajem vanjskih faktora na osnovnu genetsku strukturu, odnosno transgeneracijske djelovanjem kojim se utjecaj faktora okruženja prenosi i na sljedeće generacije. Jednostavnije, epigenetska promjena nije mutacija gena jer gen se ne mijenja izravnim promjenama unutar DNK, nego se promjene događaju oko same DNK.

Posebno istraživanje provedeno u Poljskoj otkrilo je da postoji nekoliko načina na koje prehrana djeluje na okolinu DNK, kako kod životinja, tako i kod ljudi. Povijesnih zabilježenih primjera je bilo, posebno tijekom 2. svjetskog rata kada su djeca rođena u doba nestašice hrane ili velike gladi kasnije bila osjetljiva na zdrava i bogata jela tijekom svog života i zbog toga bila podložna mnogim srčanim i drugim bolestima.

Klikni LIKE za više ovakvih članaka!

Međutim, kako kažu znanstvenici iz druge studije provedene u Španjolskoj, nedostaje mehanizam kako se informacija o prehrambenim navikama prenose s generacije na generaciju. Još uvijek to ne mogu potvrditi, ali mnogi biolozi smatraju da prehrambene navike mogu izazvati čak i mutaciju gena, a ne samo utjecati na kemikalije i enzime u kojima leži inače jako stabilna DNK. Dakle, niste samo Vi ono što jedete, nego bi i one generacije koje dolaze poslije vas mogle biti ono što Vi jedete.

Stoga, pri odabiru jelovnika bi trebao prevladati osjećaj odgovornosti prema našim potomcima koje odmah u startu, svojom zdravom prehranom, možemo zaštititi genetskih predispozicija za razne bolesti i mane.

>>> Ovo piće izaziva više od 200 bolesti i ubije jednu osobu svakih 10 sekundi!

Autor: Sloboda.hr