alkohol ubija smrt smrtnost

Alkohol ne dovodi samo do ovisnosti, već može povećati rizik za obolijevanje od čak 200 bolesti uključujući tuberkulozu i upalu pluća. Nakon neadekvatne ishrane i tjelesne aktivnosti, te pušenja, alkohol je treći uzročnik smrti u svijetu.

“Kada se sve to uzme u obzrir dolazi se do podatka kako alkohol izazove po jednu smrt svakih 10 sekundi”, rekao je Shekhar Saxen iz Odjela za mentalno zdravlje i ovisnost o drogama pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U izvješću se navodi kako svaka osoba, na svjetskoj razini, stara od 15 godina, pa nadalje, popije 6,2 litara čistog alkohola godišnje. Međutim, manje od polovice svjetske populacije ne pije alkohol, što znači da ljudi koji koji ga konzumiraju, unesu u prosjeku oko 17 litara čistog alkohola godišnje.

Klikni LIKE za više ovakvih članaka!

Muškarci će češće od žena doživjeti smrt povezanu s alkoholom iako je konzumiranje alkoholnih pića u porastu i među ženskom populacijom. To je osobito rasprostranjen problem među siromašnijim stanovništvom, navodi se u izvješću u kojem stoji i kako Europa imaju najveću potrošnju alkohola po glavi stanovnika premda taj postotak stagnira posljenjih pet godina.

>>> Branjem ove biljke za nekoliko sati zaradi se 800 kuna!

Autor: Sloboda.hr/magazin.hr