hasanbegović bruna esih vukovarFoto: Facebook

Saborski zastupnici Zlatko Hasanbegović i Bruna Esih sinoć su posjetili Vukovar te ispred vukovarske bolnice odali počast poginulim braniteljima i civilima.

Ispred spomenika kod bolnice Hasannegović i Esih su zapalili svijeće, a fotografiju objavili na Facebooku.

Od 2. svibnja 1991. u hitnoj službi Medicinskog centra Vukovar zbrinjavani su i ranjenici iz Borovo Sela. Srpskoi agresor počeo je granatiranje 15. kolovoza 1991. godine. Zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije bolnicu su prvi put bombardirali 24. kolovoza 1991. godine. Do 20. studenoga 1991. godine u bolnici je već bilo zbrinuto 4000 ranjenika. Tada je na bolnicu svakodnevno padalo prosječno oko 700 granata. Liječnici i ostalo medicinsko osoblje je danonoćno radilo, bez dovoljno lijekova, sanitetskog i ostalog materijala, struje, hrane i vode.

Nakon 20. studenoga 1991. godine iz bolnice je planski odvedeno 200 ranjenika, bolesnika, a među njima i 20 djelatnika bolnice, te pogubljeno na Ovčari. Ostali zaposlenici bolnice nesrpske nacionalnosti nakon tortura su prognani u slobodne dijelove Hrvatske. 12 zaposlenika bolnice poginulo je tijekom agresije na Vukovar, 20 zaposlenika ubijeno je nakon pada grada na Ovčari a 4 su zatočeni nakon pada grada tijekom okupacije i njihova sudbina je nepoznata.

Izvor: Sloboda.hr