Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista i član saborskog Odbor za obranu Željko Sačić u petak je uputio Odboru za obranu Hrvatskog sabora Zahtjev za donošenje “Zaključak o pripremi i što skorijoj provedbi sveobuhvatne i stručne rasprave o opravdanosti ponovne pravno tehničke i materijalno financijske mogućnosti pozivanja novaka na obavezu služenja vojnog roka Republici Hrvatskoj”.

Zaključak prenosimo u cijelosti:

Hrvatski sabor je 05. listopada 2007. donio Odluku o nepozivanju novaka na obvezu služenja vojnog roka, koja je stupila na snagu 01.01.2008.godine, čime je „de jure“ i „de facto“ – „zamrznuo“ obavezno služenje vojnog roka u Republici Hrvatskoj za sve naše mladiće, starije od 18 godina. Aproksimativnom i paušalnom procjenom, može se pretpostaviti da je u ovih 13 godina čak za cca 300 000 hrvatskih mladića bilo uskraćeno elementarno, osnovno vojno osposobljavanje. Ovo ne uključuje cca 9600 hrvatskih mladića i djevojaka, koji su se u tom vremenu dragovoljno prijavili i odslužili 8 tjedni tzv. “dragovoljni vojni rok“ prema vojno stručnom nastavnom Planu i Programu, osmišljenom u sklopu rada stručnih Službi našeg Ministarstva obrane, Vojnog učilišta i Glavnog stožera Hrvatske vojske. U ovu paušalnu procjenu nisu uključeni mladići koji bi otklonili mogućnost služenja vojnog roka ( prema ekstenzivnom tumačenju) tzv. prigovorom savjesti.

Danas svjedočimo strahovitom i ratnozločinačkom vojno agresivnom napadu jedne velike i moćne države Rusije, na susjednu joj i međunarodnu priznatu, suverenu državu Ukrajinu, pri čemu se pred našim očima ruši sama vojno sigurnosna arhitektura suvremenog Svijeta. Događaju se masovna ratna razaranja privatne, državne ,korporativne imovine, energetskih postrojenja, komunikacija, infrastrukture, strahotna ubojstva i ranjavanja civila ,njihova protjerivanja, te uništenja samih temelja društva, opstanka države Ukrajine.

Sve te nenadane i iznenadne ratne okolnosti (gotovo, pa) u našem susjedstvu, uz već poznate nam političko vojne i sigurnosne nestabilnosti u našem susjedstvu (BiH, CG, Republika Srbija) nameću nam obavezu za hitnu i ozbiljnu, utemeljenu odgovornu raspravu o opravdanosti ponovnog uvođenja dobro osmišljenog i vremenski primjerenog služenja vojnog roka za naše mladiće, novake. I to, unatoč činjenici da smo od 2009.g. u članstvu NATO-a, kao i unatoč tome, što sada imamo profesionalne postrojbe Hrvatske vojske.

Naime, i naša tegobna iskustva nakon pretrpljenih prirodnih nepogoda (poplava, potresa, požara i dr.) govore nam da se i u tim mega kriznim situacijama sve oči hrvatskog naroda najprije okreću prema našoj Hrvatskoj vojsci. Koje nažalost nema u tim sudbonosnim trenucima u dovoljnom broju na raspolaganju za sve potrebe, iako se u takvim dramatično kriznim stanjima u saniranje stanja uključuju i snage Civilne zaštite, vatrogastva, policije, dragovoljci, volonteri i drugi, ipak, osjeća se i tada potreba za većim i koordiniranim angažmanom baš postrojbi Hrvatske vojske.

Upravo ova (ali i mnoga druga) nepredviđena i opasna stanja, uz druge vojno sigurnosne razloge, nam nameću potrebu i kontinuiranu brigu, skrb, povremeno i primjereno mobiliziranje, do obuku i našeg Pričuvnog sastava Hrvatske vojske, za što uostalom i imamo kvalitetnu pravnu podlogu i dobra zakonska rješenja. Kako za mobiliziranje onog ugovornog pričuvnog sastava, tako i mobiliziranog, razvrstanog, a posebno i „nerazvrstanog“ sastava, jer to je jedini način za održavanje optimalne spremnosti naše Hrvatske vojske. Za njen učinkovit odgovor na sve izazove, opasnosti, potencijalne ili stvarne ugroze, u čijem sinergijskom nastupu se moraju naći i naši mladići, novaci, prethodno elementarno obučeni i primjereno vojno osposobljeni, kao što je to sada slučaj, i u mnogim drugim državama na našem europskom tlu.

Izvor: Sloboda.hr