željka markić u ime obitelji slovačka referendum o braku

Željka Markić članica organizacijskog odbora ‘U ime obitelji’ za referendum o braku bila je u ponedjeljak, 19. siječnja u Bratislavi gošća slovačkog parlamenta (Državno vijeće Republike Slovačke) na poziv potpredsjednika parlamenta i predsjednika slovačke Katoličko-demokratske stranke Jána Figeľa.

“Obitelj je osnovna građevna jedinica zajednice, a danas je pod velikim pritiskom”, rekao je Figeľ na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji.

Figeľ: Hrvatska inicijativa velika je inspiracija za Slovačku

“Obitelj je često dovođena u pitanje s gledišta svoje definicije, zadaće i položaja. Pravi je hrvatski primjer referendum iz prosinca 2013, gdje je inicijativa pomogla promijeniti Ustav, koji je također bio velika inspiracija i za Slovačku”, rekao je Figeľ. Dodao je kako je referendum, slično kao i izbori, vrhunac demokracije, te je zato je važno da urodi dobrim plodom.

Figeľ je napomenuo da Slovačka Republika ima od 1. rujna dopunjeni Ustav o definicji braka kao jedinstvene zajednice muškarca i žene.

“To je temelj na kojem želimo graditi dalje. Ta izmjena je bila vrlo važna.”

Markić: Sretna sam da u Slovačkoj političari slušaju što narod govori

Željka Markić, koja je na višednevnom putovanju po Slovačkoj, zahvalila se potpredsjedniku slovačkog parlamenta na pozivu.

“Vrlo sam sretna da političari u Slovačkoj slušaju što ima narod govori”, kazala je.

“Očito je da im Slovaci žele poručiti da im je obitelj jako bitna. Vrlo sam sretna što ljudi različitih političkih pogleda ne dopuštaju da njihove političke razlike utječu na njihovo poštovanje i zaštitu obitelji.”

“Nadam se da će referendum, koji će se u subotu 7. veljače održati ovdje u Slovačkoj, u Ustav unijeti zaštitu djece i obitelji i tako pomoći svim drugim zemljama u Europskoj uniji postavljajući kriterij, a to je vrlo važno”, poručila je Markić.

Odgovarajući na pitanje novinara kazala je kako je “Savez za obitelj” (AZR) kao civilna inicijativa organizirala brojne debate, rasprave i sastanke, te da i sama sudjeluje u tome.

“Slovaci imaju mogućnost iskoristiti najdemokratičnije sredstvo, a to je referendum, kako bi izrazili koje su njihove vrijednosti. Ustav svake zemlje sadrži vrijednosti naroda zemlje, i temelj je za sve zakone. Smatram da je jako bitno da se 7. veljače iskoristi mogućnost stavljanja ove odredbe u Ustav, tako da u budućnosti svi slovački parlamentarci imaju jasnu sliku koje su vrijednosti Slovaka. Također će pomoći političarima poštivati ono što narod želi da poštuju”, kazala je.

Referendum 7. veljače

Nakon što je slovačka inicijativa “Savez za obitelj” (AZR) uspjela prikupiti 400 000 tisuća potpisa za održavanje referenduma kojim traži bolju zaštitu obitelji i braka zakonom. Referendum će se održati 7. veljače.

Izvor: Narod.hr