ministar financija zdravko marić smanjenje plaća javna upravaFoto: fah

Ministar financija Zdravko Marić za Hinu je poručio da financijska izvješća Agrokora nisu bila u njegovoj nadležnosti dok je bio zaposlenik koncerna te da ostalo ne može komentirati.

Na upit može li komentirati prozivke oko njegove eventualne odgovornosti s obzirom na optužbe iz ruske banke VTB, vjerovnika Agrokora, o nepravilnostima u vođenju poslovnih knjiga, ministar Marić za Hinu je kratko kazao: “Ne mogu to komentirati, ali u mojoj odgovornosti nisu bila financijska izvješća koncerna.”

Prvi zamjenik izvršnog direktora ruske banke VTB, Jurij Solovjev, kazao je u srijedu, između ostaloga, da su problemi u koncernu nastali zbog nepravilnosti u vođenju poslovnih knjiga u dužem vremenskom razdoblju, za što su odgovorni vlasnici i menadžment.

Član SDP-ovog Predsjedništva, Siniša Hajdaš Dončič, u srijedu je navečer, nakon sjednice stranačkog Predsjedništva, rekao da SDP poziva nadležne institucije u Hrvatskoj – Poreznu upravu, DORH i HANFA-u – da istraže postoje li kakve financijske makinacije oko Agrokorovih bilanci.

Odgovarajući na novinarski upit, Dončić je rekao i kako je vrlo velika odgovornost ministra financija Zdravka Marića koji je bio zadužen za financije u Agrokoru, i ako se dokaže da postoje određene financijske makinacije oko friziranja Agrokovorih bilanci, postavlja se pitanje njegove odgovornosti, i to ne samo zbog Agrokora.

Ekonomski analitičar Damir Novotny izjavio je u četvrtak kako je izlazak u javnost jednog od vjerovnika Agrokora o navodnim nepravilnostima u vođenju poslovnih knjiga koncerna unio dodatnu dozu rizika i nervoze u taj ionako složen proces.

“Iskreno, mene je iznenadio izlazak u javnost jednog od vjerovnika s takvim stavom. To je unijelo dodatnu konfuziju. Ako je takav stav drugog po veličini financijskog vjerovnika utemeljen na nekim forenzičkim revizorskim nalazima, to bi trebalo navesti, a ako se radi o impresiji, to nije dobro, jer u cijeli taj proces, koji je ionako složen i kompliciran, donosi dodatnu dozu rizika, nervoze i udaljava zapravo od rješenja”, izjavio je Novotny za Hinu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina