josip broz tito, tito, trg maršala tita, mursko središće

Gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak (HDZ) najavio je jučer promjenu imena Ulice Josipa Broza Tita u Ulicu Republike Hrvatske! Učinio je na proslavi 26. godišnjice zaustavljanja tenkova JNA koji su u lipnju 1991. bili na putu prema Sloveniji.

– Promjena naziva nema veze sa Zagrebom i promjenom imena tamošnjeg trga. Mi o tome raspravljamo četiri godine, koliko je stara i ideja da se ulica zove Republika Hrvatska, i samo smo čekali pravi trenutak. Sad je taj trenutak stigao. Ne želimo više ideološka imena koja izazivaju razdor. Ovo novo ime trajat će koliko i Hrvatska, dakle vječno, i neke izazivati polemike – rekao je za Večernji list Srpak koji će ovih dana pokrenuti postupak promjene naziva središnje gradske ulice.

Klikni LIKE ako si za preimenovanje svih trgova i ulica u Hrvatskoj nazvanih po zločincu Titu!

Najavio je i da će Grad građanima pomoći u pokrivanju troškova poput promjene osobnih dokumenata. U Murskom Središću, gradu u Međimurskoj županiji, na vlasti su HDZ, HNS, HDS i HSLS. Jedna od žustrijih rasprava o promjeni imena ulice na Gradskom vijeću vodila se i u veljači 2015. godine, kad je Srpak odlučio odgoditi odluku. Neki su vijećnici i tada držali nedopustivim da ulica preko koje se ulazi u Hrvatsku iz smjera Slovenije “nosi ime po nositelju režima koji nije poštivao ljudska prava”.

Na Ulici Josipa Broza Tita 28. lipnja 1991. mještani su tijelima zaustavili tenkove JNA koji su pokušali preko mosta nad rijekom Murom ući u Sloveniju.

Izvor: Sloboda.hr/Vecernji.hr