Nedavni slučaj međudržavnog posvojenja, poznatiji kao afera Zambija, u kojem je osam hrvatskih državljana uhićeno u Zambiji u trenutku preuzimanja djece iz Demokratske Republike Kongo, otvorio je mnoga pitanja: Kako posvojitelji mogu biti sigurni da su djeca koja se daju na posvojenje prošla legalnu proceduru? Čini li trenutni regulatorni okvir dovoljno da zaštiti djecu? Što institucije europske razine te države članice EU mogu učiniti da podrže roditelje koji žele usvojiti na zakonit način?

Povodom toga u Zagrebu će se u subotu, 11. ožujka 2023. u hotelu Esplanade održati visokoprofilna konferencija o međudržavnom posvojenju i obiteljskoj politici pod nazivom “Cross-Border Adoptions: Protecting Children, Promoting Parenthood”. Konferenciju organizira zaklada “New Direction” iz Bruxellesa koju je 2009. godine osnovala Margaret Thatcher, a bavi se promicanjem konzervativne misli.

Konferencija se održava na inicijativu zastupnika Hrvatskih suverenista u Europskom parlamentu, Ladislava Ilčića, koji je i ranije problematizirao temu međudržavnih posvojenja. Na njegovu je inicijativu idući tjedan na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu rezolucija pod nazivom Prekogranična posvojenja – potreba za većom transparentnošću i međunarodnom suradnjom.

Osim Ilčića na konferenciji sudjelovat će predsjednica saborskog Odbora za mlade, obitelj i sport Vesna Vučemilović iz Hrvatskih suverenista koja je u siječnju inicirala tematsku sjednicu Odbora baš na ovu temu, Dubravka Hrabar, profesorica obiteljskog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu, Brian S. Brown, predsjednik Međunarodne organizacije obitelji, Ivan Zvonimir Čičak, predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Margarita de la Pisa Carrion, eurozastupnica španjolske konzervativne stranke VOX, ali i mnogi drugi pravni stručnjaci specijalizirani za ovu tematiku.

Radni jezici konferencije su hrvatski i engleski, uz osiguran simultani prijevod. Program konferencije kao i popis sudionika dostupan je na internetskoj poveznici zaklade New Direction.

Izvor: Sloboda.hr

foto: New Direction