“U Srbiju ne može, u Nu2 može. Obožavatelji će reći “to mu dođe na isto.”

“Gost čelnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček.” Tim je riječima urednik i voditelj Aleksandar Stanković najavio ovotjedno izdanje najgledanije političko-društvene emisije u Republici Hrvatskoj.

Podsjetimo, Pavliček je pozvan na 6. Šokačku večer u organizaciji Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Antun Sorgg u Vajskoj (Vojvodina) u subotu, 4. veljače. No, kulturnom događaju nije prisustvovao jer mu srpska policija nije dopustila ulazak u Republiku Srbiju.

Unatoč tome što je zastupnik u Saboru i posjedovao je diplomatsku putovnicu, koja je trebala jamčiti nesmetan prelazak granice i kretanje u drugoj državi, Pavličeku je odbijen ulazak u Srbiju.

Predsjednik Suverenista na konferenciji za medije početkom tjedna pokazao je dokument koji mu je uručen na graničnom prijelazu Bogojevo, gdje mu je oduzeta diplomatska putovnica, nakon čega je bez ikakvog objašnjenja morao čekati tri sata. Tretirali su ga kao kriminalca, sjedio je u svom autu tri sata, te mu je na koncu izrečena zabrana ulaska u državu jer „predstavlja opasnost za bezebednost Republike Srbije i njenih građana.“

Na konferenciji za medije Pavliček je zatražio od ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana da uputi prosvjednu notu Srbiji zbog ovog “nemilog događaja” te da se, ukoliko ne bude pomaka po tom pitanju i situacija s ne riješi, povede načelom reciprociteta, to jest da se i srpskim dužnosnicima zabrani ulazak u Hrvatsku jer kako kaže ovo je prvi takav slučaj.

HDZ-ovci bez problema odlaze u Srbiju

Ministar Grlić Radman uputio je prosvjednu notu srbijanskom kolegi Ivici Dačiću, međutim ni u ministarstvu nemaju odgovor na pitanje zašto je saborskom zastupniku s diplomatskom putovnicom zabranjen ulazak u Srbiju te onemogućena posjeta Hrvatskom narodu u Vojvodini.

Za to vrijeme, drugi dužnosnici HDZ-a kao i njihovi saborski zastupnici neometano prelaze granicu te ulaze u Republiku Srbiju. Tako je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na svojoj facebook stranici objavio da je 28. siječnja boravio u Subotici na kulturnoj manifestaciji ‘Veliko prelo’.

Nigdje u objavi ne spominje da je imao problema oko prelaska granice, stoga se može zaključiti da mu službenici granične policije Republike Srbije nisu stvarali probleme,

Isti dan je i ministar Grlić Radman bio u Srbiji sa Pupovcem

Na facebook stranici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji navodi se da je 28. siječnja ove godine da je na poziv Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV), u Subotici boravilo visoko izaslanstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova (MVEP) Republike Hrvatske na čelu s ministrom Gordanom Grlićem Radmanom, Ministarstva vanjskih poslova Republike Srbije na čelu s ministrom Ivicom Dačićem, te predsjednika Srpskog narodnog vijeća (SNV) u Republici Hrvatskoj Milorada Pupovca.

Dan kasnije ministar Grlić Radman sudjelovao je na ranije spomenutoj kulturnoj manifestaciji ‘Veliko Prelo’.

Vukovarsko-srijemskog župana zadržali na granici, no ipak je pušten u Srbiju

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić imao je neugodnosti u subotu pri prelasku državne granice sa Srbijom, gdje je na graničnome prijelazu Bačkoj Palanci zadržan dva i pol sata, nakon čega je pušten u Republiku Srbiju, prenosi Hina.

Kako je medijima potvrdio župan  Dekanić, on je zadržan dva i pol sata na graničnome prijelazu Bačkoj Palanci prilikom pokušaja da prijeđe državnu granicu, nakon čega je pušten u Srbiju.

“Krenuo sam na poziv Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva ‘Antun Sorgg’, koje je u Vajskoj organiziralo 6. šokačku večer. Dolaskom na granični prijelaz zadržani smo i bez ikakvog objašnjenja držani dva i pol sata. Na kraju su nas ipak pustili da pređemo granicu, a kada sam upitao razlog čekanja, rekli su da se radilo o smjeni iako su u međuvremenu automobili normalno prelazili granicu”, izjavio je Dekanić.

O onome što se dogodilo obavijestio je i generalnog konzula Republike Srbije u Vukovaru Aleksandra Nakića i hrvatskog veleposlanika u Srbiji Hidajeta Biščevića. Potvrdio je i kako je nedavno prilikom prelaska državne granice sa Srbijom zadržana i ravnateljica županijske razvojne agencije Zrinka Čobanković, koja je nakon dužeg čekanja odustala od prijelaza granice.

Zašto HDZ-ovci smiju, a Pavliček ne?

Svi ovi događaji odvili su se nakon što su navodno zatoplili odnosi Republike Hrvatske i Srbije. Srbijanski šef diplomacije bio je u službenom posjetu Zagrebu na pravoslavni badnjak prilikom kojega je osim na bilateralnim sastancima, sudjelovao na Božićnom domjenku SNV-a.

Od tamo je slao poruke pomirenja i prijateljstva te provodio vrijeme s hrvatskim državnim vrhom.

Ivica Dačić
Zagreb, 06.01.2023. – Tradicionalni prijam SNV-a u prigodi pravoslavnog Božiæa, “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi!”. Na fotografiji patrijarh Porfirije, Ivica Daèiæ, Ivan Æeliæ, Andrej Plenkoviæ, Milorad Pupovac. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Uoči pravoslavnog Badnjeg dana predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, Pupovac i Žigmanov, potpisali su u Zagrebu Deklaraciju o suradnji, a na Badnji dan su u Zagrebu pored njih božićnu česnicu lomili hrvatski premijer Andrej Plenković, šefovi diplomacije Ivica Dačić i Goran Grlić Radman i patrijarh srpski Porfirije.

Zbog svega ovoga navedenog, može se izvući zaključak da se ne radi o zatopljenju odnosa Republike Hrvatske i Srbije, nego o međustranačkim dobrim odnosima HDZ-a i Vučićeva SNS-a.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es