ebola europa

Gotovo je neizbježno da se ebola proširi na Europu, ali kontinent je spreman za nadzor te bolesti, rekla je u utorak regionalna direktorica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Zsuzsanna Jakab, javljaju agencije.

U razgovoru za Reuters, nekoliko sati pošto je potvrđena prva europska infekcija, a oboljela je medicinska sestra u Španjolskoj, direktorica WHO-a za Europu Zsuzsanna Jakab rekla je da su i novi slučajevi ‘neizbježni’.

Španjolske zdravstvene vlasti objavile su da su četiri osobe hospitalizirane kako bi se suzbilo daljnje širenje ebole jer je oboljela sestra prva osoba na svijetu koja je zaražena izvan Afrike.

“Takvih uvezenih slučaja i događaja poput toga u Španjolskoj navjerojatnije će se biti i ubuduće”, rekla je Jakab za Reuters u telefonskome intervjuu iz svoga ureda u Copenhagenu. “Takvi će se incidenti neizbježno događati i ubuduće zbog toga što se mnogo putuje iz Europe u zemlje izvorišta zaraze i natrag”.

Nekoliko zemalja u europskoj regiji WHO-a – Francuska, Velika Britanija, Nizozemska, Njemačka, Švicarska, Norveška i Španjolska – već su liječili bolesnike koji su doputovali na njihov teritorij pošto su se zarazili u zapadnoj Africi, gdje ebola od ožujka hara Gvinejom, Sijerom Leone i Liberijom.