francuska, imigranti, paljenje automobilaFoto: AP

Francuske vlasti optužene su za prikrivanje svoje nesposobnosti kontroliranja zemlje i to zbog nemogućnosti sprječavanja sad već tradicionalnog novogodišnjeg spaljivanja automobila. Naime, ministar unutarnjih poslova izjavio je kako je novogodišnja noć protekla “bez većih incidenata”, unatoč tome što je te iste noći diljem zemlje u plamenu završilo gotovo 1000 osobnih automobila.

U nedjelju su vlasti objavile umanjenu brojku od “samo” 650 uništenih automobila, a za koje je sigurno da su bili “namjerno zapaljeni”. Međutim, to je tek brojka koja ne uključuje i susjedne automobile koji su također bili zahvaćeni požarima.

Tako je tijekom ove novogodišnje noći u požaru uništeno ukupno 945 vozila.

Pierre Henry Brandet, glasnogovornik francuskog MUP-a, nemoćno je izjavio: “Još jednom ove godine, ukupni broj zapaljenih vozila pokazuje da, koliko god bio netoleriran, ovaj fenomen ostaje kontinuiran.”

Stranka National Front, odmah je optužila francuske vlasti za lažiranje stvarnih brojki.

“Običaj” paljenja automobila na novogodišnju noć započeo je u tijekom 90-ih i to isključivo u “siromašnim” te imigrantima naseljenim četvrtima gradova u istočnom dijelu Francuske.

Najgorom godinom po pitanju broja zapaljenih automobila smatra se 2005., kada ih je zapaljeno ukupno 8973. Pri tome je dvoje ljudi smrtno stradalo, a ozlijeđeno je 126 policajaca i vatrogasaca.


Izvor: Sloboda.hr/Express/Tribun.hr