Hrvatski državljani uhićeni jučer u Zambiji sutra bi, ponovno trebali biti dovedena pred suca, a uhićeni su pod istim optužbama za trgovinu djecom, piše 24sata.

– Odjel za useljeništvo ponovno je uhitio osmero (8) hrvatskih državljana D.M., N.M., S.Z., A. I.S., L.P., A.P., N.K. i I.K., nakon slučaja u kojem ih se tereti da su pokušali trgovati četvero (4) kongoanske djece u dobi između jedne i tri godine, a čiji je slučaj prekinut 6. veljače 2023. Hrvate su 7. veljače 2023. ponovno uhitili imigracijski službenici i pritvorili te čekaju kazneni progon na temelju obnovljenih optužbi, koje su još uvijek povezane s pokušajem trgovine djecom. Vjerojatno će se ponovno pojaviti pred sudom 9. veljače 2023. – stoji u priopćenju zambijskog odjela za useljeništvo kojeg je poslao njihov glasnogovornik Namati H. Nshinka.

Odvjetnica jednog od četiri para komentirala je slučaj

Odvjetnica jednog od četiri uhićena para u Zambiji Sandra Marković kazala je u srijedu da postoji mogućnost ponovnog pokretanja optužnice, s obzirom da je moguće da sud u zambijskom gradu Ndoli nije odbacio optužnicu za pokušaj trgovanja djecom, već je, vjerojatnije, ona povučena.

Sud u zambijskom gradu Ndoli prija dva je dana naložio da osmero hrvatskih državljana osumnjičenih za pokušaj trgovanja djecom u roku od 48 sati napusti zemlju. Međutim, četiri para ponovno su uhićena u zračnoj luci u Ndoli uoči leta za Hrvatsku.

Premda je prva informacija bila da je sud odbacio optužnicu, činjenica da su ponovno uhićeni navodi na zaključak da to nije sasvim točno, već je vjerojatnije da je tužiteljstvo povuklo optužnicu, što znači da je ponovno može i podići.

„Nemoguće je nama ulaziti u zambijsko pravo, možemo ga samo komparirati s našim. Pretpostavljamo da je optužnica povučena, da je postupak prekinut, no zato postoji mogućnost ponovnog pokretanja”, kazala je za Hinu odvjetnica Marković.

Uhićeni hrvatski državljani u Zambiji su od sredine prosinca kada su prvi put uhićeni. Tužiteljstvo ih je teretilo da su krivotvorili dokumente četvero djece iz Demokratske Republike Kongo koju posvojili i namjeravali povesti ih u Hrvatsku.

Nakon mjesec i pol dana boravka u zatvoru, pušteni su da se brane sa slobode s obzirom da su ispunili tražene uvjete: jamčevina od 20 tisuća zambijskih kvača po osobi, pisano jamstvo od strane 16 zambijskih državljana te regulirani boravak u Zambiji.  

“Niti smo službeno vidjeli neku odluku niti znamo zambijsko pravo, čekamo odgovor kolege odvjetnika iz Zambije da vidimo što se dogodilo i što se događa. Ne znam ni u kojem su statusu, naš veleposlanik ide tamo i čekamo odgovore”, rekla je za Hinu odvjetnica Marković.

Odvjetnica dodaje da nema ni službenu potvrdu stoji li iz ponovnog uhićenja anonimna prijava hrvatskog državljana ili pojavljivanje ključnog svjedoka tužiteljstva.

„Šaljemo upite na sve strane, jako je teško komunicirati s tamošnjim institucijama. Dok čekamo službenu obavijest o tome što se dogodilo slušamo preko medija razne konstrukcije”, rekla je Marković.

Izvor: Sloboda.hr/Hina/24sata

foto: Mwebantu