raspudić nazor hdz

Zagrebačka organizacija HDZ-a predložila je dugačak popis od 74 imena za koje smatra da se mogu naći na listama u četiri izborne jedinice, među kojima je i deset onih koji nisu članovi stranke. Tako su predloženi Ante Nazor, Robert Kurbaša,Bruna Esih, Ana Lederer, Anja Šovagović, Janica Kostelić, Jasminko Herceg,Nino Raspudić, Zdravko Marić i Višnja Starešina, piše Jutarnji list.

Predloženi su i mnogi istaknuti HDZ-ovci kao što su predsjednik zagrebačkog HDZ-aAndrija Mikulić, novi predsjednik stranke Andrej Plenković, glavni tajnik Gordan Jandroković, te Margareta Mađerić, Miro Kovač, Zlatko Hasanbegović, Josip Buljević, Željko Reiner, Ivana Maletić, Tomislav Medved, Milijan Brkić, Nada Šikić, Miroslav TuđmanTomislava Karamarka nije predložio niti jedan od sedamnaest podružnih odbora i četiri zajednice, tako da njegovog imena nema ni na prijedlogu gradske organizacije upućenom Središnjici HDZ-a.

Zanimljivo je da se među nestranačkim ljudima našlo ime Ante Nazora, povjesničara i Šustarovog posebnog savjetnika za kurikularnu reformu.

“Na listi HDZ-a? Prvi glas”, tvrdi Nazor i pita: “Zar ja kao nestranački čovjek uopće mogu biti na listi?”. Istovremeno, sve je više onih u stranci koji su zaprepašteni ponašanjem Zlatka Hasanbegovića koji se ponovno slikao uz ustaško znakovlje, pa mnogi tvrde da će u konačnici HDZ-u više naštetiti nego što će mu koristiti.

Iznenađujući popis

Kada je riječ o Anji Šovagović, mnogi su je poslije prošlih izbora vidjeli na mjestu ministrice kulture. Stanovito je iznenađenje i prijedlog da se na HDZ-ovoj listi nađe književnik, filozof i politički analitičar Nino Raspudić, profesor na katedri za talijansku književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu i novinski kolumnist.

– Mene nitko ništa nije pitao. Saznao sam od prijatelja kad sam već bio na listi – rekao nam je Raspudić i dodao da se neće kandidirati ‘ni na kakvoj listi’. – Ne znam kakva je to filozofija bila u sastavljanju lista jer mene nisu kontaktirali. Polaskan sam, ali zahvaljujem – ističe Raspudić. Ana Lederer, bivša intendantica HNK i sadašnja zamjenica ministra kulture, uvijek je bila bliska HDZ-u, a Bruna Esih, predsjednica udruge Hrvatski križni put dovodila se u vezu s onima koji su tražili lustraciju. Veliko sportsko ime Janica Kostelić već je ušla u HDZ-ovu vladu kao pomoćnica ministra Šustara, a u njoj je i Zdravko Marić kojeg je bivše vodstvo predlagalo za premijera.

Na listi prijedloga našli su se i mladi glumac Robert Kurbaša, bivši direktor MedikeJasminko Herceg te novinarka i autorica dokumentarnih filmova Višnja Starešina.

– To prvi put čujem. Listu nisam ni vidjela, ne znam zaista ništa o tome – rekla nam je Starešina. U HDZ-u su nam potvrdili da se radi o prijedlogu članova i da to nije presudno kod odabira. “Ta lista tek ide na Nacionalno vijeće, a ako prođe onda ćemo sa svima ozbiljno razgovarati”.

Nova procedura

Zanimljivo je da se odstupilo od uobičajene procedure predlaganja kandidata. Na prošlim izborima Milijan Brkić i Andrija Mikulić su sami srezali broj kandidata, a ovaj put nitko od predloženih nije izostavljen. “Gradski odbor je proslijedio sve prijedloge, neka odluči i reže Plenković”, tvrdi naš izvor iz HDZ-a. Intervju Tomislava Čuljka, potpredsjednika HDZ-a, našem listu izazvao je buru reakcija u stranci. “Mnogi osjećaju nelagodu da se Čuljkova poruka da je vrijeme da se neki povuku odnosi baš na njih”, reklo nam je nekoliko istaknutih članova stranke. Kad je riječ o veteranima, mnogi smatraju da je krajnje neizvjesna politička budućnost Andrije Mikulića na mjestu šefa gradske organizacije HDZ-a, a među onima koji bi ga mogli zamijeniti spominje se i Drago Prgomet.

Od veterana, kako sada stoje stvari, na listi se neće naći ni Ivan Šuker. U Velikoj Gorici nitko ga nije predložio, a kandidati za izbornu listu bit će Barbara Grđan Odrčić i Dražen Barišić.

Izvor: Jutarnji list
Foto: Snimka zaslona (HRT)