imigranti izbjeglice granica beli manastirFoto: fah

Sukladno s Dublinskim ugovorom, migranti koji su prvi put prijavljeni na teritoriju Europske unije u Hrvatskoj, a odbijen im je azil u zemljama koje su im bile željena destinacija, morat će se vratiti u našu zemlju, piše Glas Slavonije.

To Hrvatsku obvezuje na primanje 3493 osobe koje će biti vraćene iz zapadne Europe. Problem je u tome što te osobe već mjesecima dolaze u zemlju, a Hrvatska ima samo dva centra za azilante, koja su već prekapacitirana.

Trenutno MUP ne daje informaciju gdje će biti smješteni migranti koji se vrate iz europskih zemalja. Centar Porin kod Zagreba je prepunjen, a i centar kod Kutine je pun, saznaje Glas Slavonje.

Ljudi koji su vraćeni prema “dublinskoj uredbi” dolaze već mjesecima – iz Austrije, Švicarske, Njemačke, Švedske već se mjesecima vraćaju i upravo zbog toga je kod nas povećan broj tražitelja azila.

Iz MUP-a u srijedu nije stigao odgovor na upite Glasa Slavonije gdje bi se trebao smjestiti tako velik broj tražitelja azila, tako da se ne zna hoće li to biti na jednoj lokaciji ili na njih nekoliko. Također, nisu dobili odgovor o izbjegličkom prihvatnom centru u Slavonskom Brodu i špekulacijama da bi on mogao biti ponovno otvoren za potrebe vraćenih izbjeglica.

Uza sve te probleme, na istočnim se granicama okuplja sve veći broj migranata. Trenutačne su procjene da ih je u Bugarskoj 10.000, odakle pokušavaju prijeći u Srbiju, gdje također nekoliko tisuća izbjeglica pokušava naći put prema Zapadu. Oni koji su iz Turske uspjeli ući u Bugarsku odustaju od rute preko Rumunjske jer im je Dunav koji teče većim dijelom granice nepremostiva prepreka. Stoga se radije odlučuju na put prema Srbiji i Hrvatskoj, jer je Mađarska svoju granicu osigurala ogradom i bodljikavom žicom.

Do kraja sljedeće godine preseljenje 30 tisuća migranata

Europska komisija ocijenila je da je do kraja sljedeće godine 30.000 migranata koji su trenutačno u Grčkoj moguće preseliti u druge zemlje članice, ali su dobri izgledi za to da neće ostvariti svoj plan o raspodjeli 160.000 migranata diljem Europske unije. EU je u rujnu prošle godine donijela plan o raspodjeli 160.000 migranata iz Grčke i Italije u razdoblju od dvije godine. Međutim, u proteklih godinu dana preseljena je samo 5651 osoba iz Grčke i Italije. Od toga broja Hrvatska je primila 14 osoba. Ipak, ovoga mjeseca zabilježeno je ubrzanje postupka – 1202 osobe preseljene su u rujnu u više zemalja članica.

Izvor: Sloboda.hr/Glas Slavonije/Narod.hr