nina obuljen hasanbegovićFoto: Snimka zaslona

Nova ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, gostovala je u emisiji RTL Direkt. Intervju prenosimo u cijelosti:

Koordinacija braniteljskih udruga je bila snažno protiv da vi postanete ministrica kulture – danas se retorika promijenila i ublažila – kako se dogodio obrat?

Ne radi se o nikakvom obratu, meni je gospođa Gregurić uputila jedno pismo i ja sam tajnici u kabinetu rekla da mislim da bi bilo pristojno da je pozovemo na sastanak. Jako je puno toga izrečeno, a bez činjenica već i o meni, bez da me itko pitao za mišljenje. Ja sam već prvi dan u Saboru, kada sam prisegnula rekla kako ću se zalagati da se svi problemi riješavaju za stolom, a ne putem medija. U tom smislu je moj poziv da se razgovara, a oni koji su za to nadležni će procijenjivati radi li se negdje o kaznenim dijelima ili ne.

Braniteljima jako smeta financiranje i sadržaj filma “15 minuta – masakr u Dvoru”- jeste li vi pogledali film i kakav je vaš stav o njemu? – imaju li kritičari/branitelji razloga za ljutnju?

Nisam imala priliku vidjeti taj film, to nije bila niti uloga mene kao članice upravnog odbora. Mi kad smo doznali što se dogodilo, uputili smo tijela HAVC-a koja su za to nadležna da poduzmu korake. Oni su poduzeli korake jer taj film je snimljen mimo prijavljenog scenarija. Producentu je naloženo da vrati novce, a na preporuku i zahtjev upravog odbora, ravnatelj se za tu situaciju ispričao.

Najveći krimen koji vam je bio stavljan na teret je vaša uloga u HAVC-u. Upoznati ste sa stanjem iznutra, danas je podignuta nova prijava – kako vi kao mistrica namjeravate riješiti optužbe za navodni kriminal HAVC? 

Kao prvo, mnogo toga što se navodi kao krimen su zapravo postupanja koja su direktno propisana zakonom. Vrlo je precizno uređeno tko može sudjelovati u donošenju odluka i tko je kada u potencijalnom sukobu interesa. Budući da je ministar Hasanbegović na odlasku i on sa svoje strane je podnio prijavu, ispravno s moje strane je čekati da se taj dio gdje se optužuje ugledne pojedince, da se na sudu raščisti ta situacija.

Kritičari već mjesecima traže smjenu Hrvoja Hribara – vaš stav? Ostaje li on prvi čovjek HAVC-a?

Ja u ovom trenutku o tome nemam stav. Premijer je odgovarajući na ta pitanja rekao da očekuje od mene da razmotrim sve te optužbe. Nitko ne treba kroz press konferencije riješavati taj problem.

Kakvo ste stanje zatekli u ministarstvu – prilikom primopredaje ste se dosta dugo zadržali s Hasanbegovićem bez kamera – kako je taj susret izgledao? Što mislite o njemu i njegovom radu u mininistarstvu kulture?

Mi smo dugo razgovarali, ja sam postavljala puno konkretnih pitanja, znate da zatičemo možda najniži udio proračuna za kulturu u povijesti, a i ministarstvo je u dosta lošoj organizaciji. Velika su kašnjenja u ispunjavanju ugovornih obveza, u transferima financijskih sredstava umjetnicima i ustanovama. Moja će prva zadaća biti dovesti hitno u red sve procedure i rad ministarstva učiniti transparentnim.

Vaš prethodnik je ukinuo Povjerenstvo za neprofitne medije – kakav je vaš stav prema tome i hoće li se oni u vašem mandatu financirati?

Načelno smatram da se trebaju financirati mediji zajednice ili mediji trećeg sektora, no ono kako je to bilo napravljeno je bilo loše, nije bilo dovoljno dobro usklađeno sa svim propisima i to pitanje će se riješavati u sklopu cjelovitog riješenja zakona.

U pripremi je proračun za iduću godinu – ima li šanse da se izdvajanje za kulturi vrati na 1 posto (2003.) ili će ostati ovako 0.48 što je čini mi se najmanje u EU?

Naš je cilj doći do kraja mandata na jedan posto, nekih povećanja će već u ovoj prvoj godini sigurno biti.

Izvor: Sloboda.hr/RTL Direkt