13ecig-web1-articleLarge

Svjetska zdravstvena organizacija zatražila je zabranu prodaje elektroničkih cigareta maloljetnicima i njihovu upotrebu u zatvorenim prostorima. U dugoočekivanoj preporuci o e-cigaretama o kojoj će zemlje članice raspravljati na konferenciji u Moskvi u prosincu, WHO traži i da se proizvođačima zabrani da se reklamiraju zdravstvenim preporukama, poput one da e-cigarete pomažu u odvikavanju od pušenja, sve dok ne ‘pruže odgovarajuće znanstvene dokaze ili pribave potvrde regulatornih tijela’.

Prodaju treba zabraniti maloljetnicima, a na pakiranjima treba stajati natpis da predstavljaju opasnost mladima i nerođenima. Po WHO-u, ‘postoji dovoljno dokaza da se djeca, tinejdžeri i trudnice upozore protiv upotrebe elektroničkih nikotinskih inhalatora jer izloženost nikotinu ima dugoročne posljedice za razvoj mozga’. Zabrana upotrebe u zatvorenim prostorima treba biti na snazi, poručuje WHO, dok se ne dokaže da nikotinska isparavanja ne štete ostalima. Svjetska zdravstvena organizacija kaže da pravilima o e-cigaretama treba minimalizirati sadržaj i emisiju toksikanata, a varijante s voćnim okusima ili okusima poput slatkiša ili alkohola treba zabraniti. Automati za prodaju trebaju biti uklonjeni, smatra WHO.

Znanstvenici su podijeljeni oko rizika i moguće koristi e-cigareta, koje se uglavnom smatraju manje štetnima od konvencionalnih. Jedna skupina znanstvenika nedavno je upozorila WHO da e-cigarete ne klasificiraju kao duhanske proizvode smatrajući da bi to ugrozilo veliku priliku da se srežu bolesti i smrti uzrokovane pušenjem. No druga skupina kaže da su e-cigarete privlačnije mladima od regularnih, ali kad ih jednom probaju elektroničku skloniji su tome da ‘zapale i pravu’, pokazalo je istraživanje američkih znanstvenika.

Velike duhanske kompanije, poput Imperial Tobacca (IMT.L), Altria grupe (MO.N), Philip Morris Internationala (PM.N) i British American Tobacca (BATS.L) na tržište sve više plasiraju vlastite brendove e-cigareta. Analitičari Wells Farga u srpnju su predvidjeli da će u SAD-u prodaja e-cigareta premašiti prodaju konvencionalnih do 2020. Upotreba elektroničkih cigareta, u kojima se pomoću baterija simulira pušenje isparavanjem nikotinske tekućine, doživjela je velik bum zadnje dvije godine i analitičari smatraju da je u 2013. u svijetu prodaja dosegnula tri milijarde dolara.

Izvor: HRT
Foto: nytimes.com