aleksandar vulin gotovina ustaša

Srbijanski ministar za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je u petak da ostaje pri svojim izjavama o Hrvatskoj i porukama upućenim premijeru Zoranu Milanoviću poručivši da je “spreman ispričati se ako mu netko kaže što od izrečenoga nije istina”.

“Ako sam time što sam Milanoviću predložio da provede reforme i tako dobije izbore pogriješio, ispričavam se. U redu, nemojte provoditi reforme”, rekao je Vulin novinarima, ustvrdivši da je pažljivo analizirao svoje izjave i da uvijek govori istinu pa bi “bilo zanimljivo” da mu netko kaže što nije istina u njegovim izjavama od prije dva dana na koje je sam podsjetio.

“Ako sam pogriješio time što sam rekao da je 250.000 Srba protjerano iz Hrvatske i da nisu došli iz ekonomskih razloga ili zbog elementarnih nepogoda već bježeći pred ratom. Ako je to greška, volio bih da mi objasni kako se stvorilo 250.000 izbjeglica. Ako sam rekao da je Ante Gotovina ustaša, ja bih volio čuti da nije i – ispričat ću se”, rekao je Vulin te dodao kako je “beskrajno sretan što je riječ ustaša shvaćena kao uvreda”.

“Da, riječ ustaša je uvreda, a ako sam pogriješio rekavši da je Gotovina ustaša samo neka kažu da to nije točno i evo ispričavam se, duboko”, rekao je srbijanski ministar.

Komentirajući odluku o povlačenju hrvatskog veleposlanika iz Beograda, Vulin je novinarima odgovorio protupitanjem “zar razlog tome nije paljenje hrvatske zastave u Beogradu” u incidentu koji je izazvao haški optuženik i vođa radikala Vojislav Šešelj.

Vulin je ustvrdio kako već 20 godina govori da je Šešelj “velika štetočina i da je njegova politika pogrešna” te podsjetio kako je i prije puštanja vođe radikala iz haaškog pritvora upozoravao da to vodi ka destabiliziranju zemlje i regije.

“Ako sam rekao bilo što što nije istina duboko se ispričavam, samo mi recite što nije istina”, ponovio je Vulin i rekao kako mu je žao što hrvatski premijer nije došao na summit Kina plus 16 u prosincu prošle godine poručivši kako uvijek ima otvoren poziv da dođe.

Vulin je prije dva dana pozvao hrvatskog premijera “da prevlada svoju taštinu” i posjeti Srbiju te da “upozna 250.000 protjeranih u akciji Oluja”, ocijenivši da su iz Hrvatske “pobjegli pred ratom, kamom i jamom”, pri čemu je generala Gotovinu nazvao ustašom.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je u petak za Hinu da se, u nastojanju da se smire strasti u regiji, hrvatski veleposlanik koji je bio povučen na konzultacije zbog protuhrvatskih incidenata u Srbiji, vraća u utorak u Beograd.

Zagreb je u četvrtak povukao veleposlanika Gorana Markotića jer je srbijanski ministar Vulin u srijedu vrijeđao hrvatskoga premijera Zorana Milanovića i generala Antu Gotovinu, a haški optuženik za ratne zločine Vojislav Šešelj javno u Beogradu spalio hrvatsku zastavu.

Hrvatska je, naglašavaju u MVEP-u u petak, povlačenjem veleposlanika na konzultacije poslala poruku da retorika poput one ministra Vulina šteti odnosima u regiji. Ministrica Vesna Pusić s tim u vezi je istaknula da je hrvatska strana “u prvom redu reagirala na izjavu člana srbijanske vlade, ministra Vulina, upućenu i Hrvatskoj i generalu Gotovini i hrvatskom premijeru” te da je zato donešena odluka o pozivanju hrvatskog veleposlanika na konzultacije u Zagreb.

Ministar Vulin je koalicijski partner Aleksandra Vučića i predsjednik stranke Pokret socijalista, bivši suradnik Miloševićeve supruge Mire Marković 90-ih godina prošlog stoljeća kada je ona bila predsjednica Jugoslavenske udružene ljevice (JUL), a u posljednja dva izborna ciklusa na izborima je nastupao na Vučićevoj listi.