aleksandar vučić premijer srbije kolinda milanović

Predsjednik srbijanske vlade Aleksandar Vučić čestitao je u utorak izabranoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović izbornu pobjedu, a građanima Hrvatske izbor nove predsjednice i poručio da Beograd želi dobru suradnju sa Zagrebom.

Vučić je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom u Beogradu istaknuo da Srbija neće reagirati na lapsuse, aludirajući na izjavu u izbornoj noći Grabar Kitarović o brizi za hrvatsku zajednicu u susjednim zemljama, gdje je uz Srbiju spomenula i Vojvodinu.

“Moj odgovor nekim dobronamjernim ljudima koji traže oštru i žestoku reakciju na namjerne lapsuse moram reći: neće dobiti tu reakciju”, rekao je Vučić.

“To što se ponekad pravimo da ne čujemo i ne reagiramo na svaku provokaciju odraz je snage Srbije i odgovornosti, a ne njezine slabosti, odraz i želje da imamo što bolje odnose u regiji”, istaknuo je srbijanski premijer.

“Ako nas pitate jesmo li uvijek svi fascinirani tom pozicijom sile koju u odnosima s Beogradom i sa Srbijom neki u regiji pokušavaju primijeniti, nismo baš”, prokomentirao je Vučić i naglasio kako je o stabilnosti u susjedstvu odvojeno razgovarao i sa šefom misije EU u Beogradu Michaelom Davenportom i također naglasio da Srbija “neće reagirati na neke lapsuse”.

Vučić i Dodik istaknuli su u utorak da je “stabilnost u regiji od ključne važnosti”, te da Srbija i Republika Srpska nikoga neće provocirati niti odgovarati na provokacije.

“Srbija drži da smo svi dovoljno mali da jedino zajedno možemo doći do većeg i ozbiljnijeg tržišta i boljih rezultata u našim gospodarstvima”, rekao je Vučić i naglasio stajalište državnog vrha u Beogradu da “sve probleme u BiH treba rješavati mirnim putem i dogovorom svih triju naroda” u čemu će “i Republika Srpska i BiH” imati podršku Srbije.

Vučić je ponovio da Srbija podržava teritorijalnu cjelovitost BiH i entitet Republiku Srpsku u okviru BiH te da je “obveza Srbije” da takvu poziciju štiti.

“I Republika Srpska i BiH imat će našu podršku. Srbija kao jamac Daytonskog mirovnog sporazuma podržava teritorijalnu cjelovitost Republike Srpske i teritorijalnu cjelovitost BiH. Važno je da se svi problemi rješavaju dogovorom triju naroda i mirnim putem”, istaknuo je Vučić.