Vrhovni sud je priopćio kako je predsjednik tog suda Radovan Dobronić istražio postupke hrvatskih sudova u vezi s posvajanjem djece iz DR Konga i da je pritom utvrđeno kako je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova te da nije bilo odbijajućih odluka.

Najviši sud je izvijestio da su pribavljeni podaci od svih općinskih sudova u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. prosinca 2020. te da iz podataka proizlazi da su sudovi podnijete prijedlog prihvatili i da nije bilo odbijajućih odluka, osim što je u jednom slučaju prijedlog bio povučen te je na temelju toga postupak priznanja obustavljen.

Sudovi temeljili svoju nadležnost na Zakonu o međunarodnom privatnom pravu

Vrhovni sud ističe da su sudovi koji su odlučivali o posvajanje djece iz DR Konga svoju nadležnost su temeljili na članku 52. Zakona o međunarodnom privatnom pravu, prema kojoj odredbi je svaki sud kojemu je podnijet prijedlog bio nadležan za odlučivanje s obzirom da predlagatelji imaju uobičajeno boravište u RH, odnosno imaju njezino državljanstvo.

”Iz obrazloženja predmeta proizlazi kako hrvatski sudovi nisu posumnjali u vjerodostojnost odluka sudova DR Kongo i vjerojatno zbog toga nisu provodili poseban postupak ispitivanja njihove vjerodostojnosti (legalizacija)”, stoji u priopćenju suda.

Sud dodaje da su se postupci provodili kao izvanparnični postupak priznanja strane sudske odluke, dakle prema općim pravilima o priznanju inozemnih sudskih odluka, kojim nije izrijekom propisano da bi u takvoj situaciji sud trebao primjenjivati odredbe Obiteljskog zakona.

”Međutim, može se zaključiti da u ovom dijelu postoji određena pravna praznina i radi otklanjanja te pravne praznine, sve dok ne budu donijete odgovarajuće zakonske izmjene i dopune Vrhovni sud je 5. siječnja 2023. donio preporuku kojom je preporučen način postupanja koji bi uzeo u obzir specifičnosti postupka posvojenja djeteta”, stoji u priopćenju.

Odgođeno suđenje hrvatskim parovima u Zambiji

Jučerašnje ročište Hrvatima optuženima za trgovinu djecom u Zambiji odgođeno je, a iduće su rasprave zakazane za 6. i 10. veljače, saznaje se iz hrvatskih diplomatskih izvora. 

Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli zbog sumnje na trgovinu ljudima. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Oni krivnju negiraju. 

Sud u Ndoli dopustio je prije dva tjedna hrvatskim državljanima da se brane sa slobode nakon što polože jamčevinu u iznosu od 1100 dolara i putne isprave, reguliraju boravište u Zambiji i pronađu 16 ljudi koji će za njih jamčiti.

Posvojenu djecu, koja imaju hrvatske dokumente, oduzele su zambijske socijalne službe. Hrvatski konzul iz Pretorije, koji brine o uhićenim Hrvatima i posjećuje ih u zatvoru, zasad nije dobio dopuštenje da posjeti i djecu.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: screenshot/Vrhovni sud