Dostavljači Wolta prosvjedovali su u utorak u Zagrebu tražeći pregovore s upravom tvrtke tvrdeći da im je zarada smanjena, trpe diskriminaciju i imaju dojam da ih se želi zamijeniti s jeftinijom stranom radnom snagom, a istovremeno je Wolt povećao cijenu dostave.

Dostavljači su se okupili na šljunčanom parkiralištu Zagrebačkog velesajma, odakle su se u glasnoj povorci sa zviždaljkama i transparentima, te uz skandiranje “Plavi heroji” dovezli u Kuzminečku ulicu, pred sjedište Wolta. 

Prosvjednici traže povećanje naknade za dostavu, veća prava, mogućnost rada preko vlastitog obrta ili tvrtke, regulaciju rada stranih državljana, te da se napravi crna lista tvrtki posrednika, tzv. agregatora. 

Silvio Šimić iz Inicijative dostavljača Wolta rekao je novinarima da traže poboljšanje prava i prekid diskriminacije, koju već trpe godinu i pol dana. Kaže kako imaju dojam da ih se želi zamijeniti s puno jeftinijom uvoznom radnom snagom. 

Nezadovoljni su novim Zakonom o radu jer nije definirao prava platformskih radnika jednako kao i onih iz ostalih djelatnosti.

Dostavljači će izgubiti trećinu primanja

Tvrde da će izgubiti do trećine svojih primanja, jer se uvodi obavezna prijava na 40 sati tjedno za sve platformske radnike, što im ograničava vrijeme rada i onemogućuje veće prihode. Iznos doprinosa, provizije za predstavničku tvrtku i ostalih troškova se povećava, a cijena rada se smanjuje.

Također kažu da nakon prelaska na euro primaju manje naknade od Wolta, čime su na tjednoj razini uskraćeni za minimalno 10 posto dotadašnje zarade.

Problem su im i tvrtke posrednici, tzv. agregatori, jer tvrde da Wolt radi s agregatorima koji su dužni i koji nisu platili doprinose. Dostavljači bi željeli raditi preko vlastitih obrta ili tvrtki i uz pune doprinose te time izbjeći pet do 10 posto koje im uzimaju agregatori. 

“Želimo poslati poruku Woltu i zakonodavcu da je ovo što se događa i što će se dogoditi nakon 1. ožujka, zbog primjene ZOR-a, štetno za tržište dostava, za naše korisnike, pa i za nas osobno”, rekao je Šimić.

Iz Wolta su istovremeno objavili da je povećana cijena dostave. “Zbog posebnih okolnosti i količine narudžbi, cijena dostave je privremeno povećana kako bismo nagradili naše predane plave heroje za poseban trud”, stoji u obavijesti.

Uprava tvrtke je u razgovoru s predstavnicima dostavljača pristala sastaviti zajednički dokument o otvaranju dijaloga između dostavljača, partnerskih tvrtki i Wolta.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Daniel KASAP/ dk