vojvođanski hrvati kolinda grabar kitaorović dshv vojvodina srbija petar kuntić

Vodstvo vojvođanskih Hrvata očekuje da će službena Hrvatska poslije pobjede Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima posvetiti više pozornosti pitanju položaja Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji, prenio je u ponedjeljak program na hrvatskom jeziku Radio televizije Vojvodine (RTV).

“Mislimo da će zalaganje, njezino osobno a onda i politika koju će voditi Hrvatska, ići u smjeru djelatnijega interesa i poduzetnijih aktivnosti na planu rješavanja problema koje imaju Hrvati u Srbiji”, izjavio je politički analitičar i ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Tomislav Žigmanov.

Dodao je kako je administracija Ive Josipovića često svoje bilateralne aktivnosti prema Republici Srbiji provodila bez uključivanja vojvođanskih Hrvata, a bilo je i koraka koji su išli na njihovu štetu.

Analizirajući buduće odnose Srbije i Hrvatske Žigmanov prognozira da će oni ući u novu, neizvjesnu fazu, ali da se vjerojatno neće radikalnije pogoršavati zbog pripadnosti ili želje da se bude dio Europe.

U ranijim reakcijama na pobjedu Kolinde Grabar Kitarović Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) izrazili su zadovoljstvo takvim ishodom predsjedničkih izbora u matičnoj domovini.

Uz podsjećanje da je Kolinda Grabar Kitarović prva predsjednička kandidatkinja za predsjednika Hrvatske koja je održala predizborni skup među vojvođanskim Hrvatima, predsjednik DSHV-a Petar Kuntić je istaknuo da je to “dobar pokazatelj, jer je sasvim sigurno da neće, kao neki ranije, za vrijeme kampanje govoriti jedno, a nakon kampanje nas zaboraviti”.

“Mi iz DSHV-a ponosni smo što je Kolinda Grabar Kitarović nova predsjednica Hrvatske. Mi smo se tome nadali, to smo očekivali i na tome smo aktivno radili. Međutim, zbog izbornog zakona kojim je uvelike ograničena fizička dostupnost biračkim mjestima ovdje u Srbiji, mali broj glasača je sudjelovao na izborima. U svakom slučaju, na izbore je izašlo 100 posto više glasača nego u prvom krugu”, rekao je Petar Kuntić.

On je rekao kako vjeruje da će nova predsjednica Hrvatske realizirati svoj program i obećanja koja se tiču svih građanki i građana Hrvatske i omogućiti da se “i mi Hrvati izvan granica svoje matice, osjećamo punopravnim građanima Hrvatske i da uživamo svoja prava ma gdje živjeli”.

Uoči prvoga kruga izbora za predsjednika Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila je sjedište DSHV-a u Subotici i obratila se pripadnicima hrvatske manjine u Srbiji.

Ona je tada rekla da Srbiji neće biti postavljani ultimatumi, ali da ona mora potpuno provesti međudržavni sporazum dvije zemlje, u dijelu koji se odnosi na prava hrvatske manjine, ukoliko želi nastaviti pristupne pregovore s EU-om.

“Definitivno ćemo ustrajavati na zahtjevu da se provedu preuzete obveze Srbije u području ljudskih i manjinskih prava Hrvata u Srbiji, ali i kada je i o drugim otvorenim pitanjima riječ – pitanju nestalih i razgraničenja”, izjavila je kandidatkinja HDZ-a tijekom posjeta u Subotici.

“Obećavam da ću se od prvoga dana iskreno i potpuno zalagati za vas u razgovorima s predstavnicima državnih vlasti Srbije, i ta pomoć neće biti samo deklarativna, kakvu su nudili hrvatska vlada i Ivo Josipović”, poručila je tada Grabar Kitarović.