Visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt posebnim je pismom upozorio čelnike Republike Srpske kako je njihov plan da ponovo obilježe 9. siječnja kao dan tog entiteta protivan vladavini prava i izgradnji povjerenja u zemlji.

Vlasti RS planirale su 9. siječnja organizirati proslavu praznika kojega je Ustavni sud BiH u dva navrata proglasio neustavnim a ove godine to kani učiniti uz svečanu akademija u Banjoj Luci ali i paradu koju bi upriličili u Istočnom Sarajevu.

U pismu koje je, uz ostale, poslao na adrese predsjedateljice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika RS Milorada Dodika, Schmidt je istaknuo kako praznici trebaju povezivati ljude a ne poticati podjele među njima.

“Poštivanje ustavnog poretka zemlje i doprinos društvu temeljenom na europskim vrijednostima su kamen temeljac održivog mira, stabilnosti i napretka u BiH”, napisao je Schmidt podsjećajući kako se odluke Ustavnog suda moraju poštovati.

Taj je sud ranije ocijenio kako je 9. siječnja neustavan kao praznik i vrijeđa osjećaje Hrvata i Bošnjaka u RS-u jer označava datum iz 1992. godine kada je protivno tadašnjem ustavnom uređenju jednostrano proglašena tvorevina pod nazivom “Srpska Republika BiH” što je predstavljalo uvod u rat.

Najava ovogodišnjeg obilježavanja 9. siječnja izazvala je oštru reakciju u Sarajevu pa su se zbog toga u srijedu sastali čelnici različitih bošnjačkih udruga koji su od Schmidta zatražili da osigura poštivanje presuda Ustavnog suda BiH ali i zaprijetili “samoorganiziranjem” svojih članova.

Čelnik veteranske udruge “Zelene beretke” Muhamed Švrakić pojasnio je kako oni od MUP-a Federacije BiH i policije Sarajevske županije traže da od 7. do 9. siječnja postave kontrolne punktove na prilazima Sarajevu i tako spriječe dolazak na paradu u Istočnom Sarajevu osoba koje se mogu smatrati ekstremistima.

“Ukoliko policija to ne učini mi ćemo pozvati naše članove da se samoorganiziraju i to spriječe”, kazao je Švrakić.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ FENA/ ua