Daytonski sporazum je temelj Bosne i Hercegovine i može nastati samo zlo ako ga se bude diralo, rekao je u četvrtak predsjednik Zoran Milanović nakon susreta s predsjedavajućom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović.

Hrvatski predsjednik rekao je da susret s Cvijanović dolazi u “pravo vrijeme”. “Dayton nije nikakav prijelazni put, povratni put ili zaobilazni put do onoga što je BiH bila nekad davno. To je temelj BiH i u hrvatskom je interesu, a mislim i u interesu pravde i prava”, naglasio je Milanović na zajedničkim izjavama za medije s Cvijanović. 

Milanović je Cvijanović primio na Pantovčaku i održali su tête-à-tête susret. Predsjednik je rekao da mu je najvažnija stabilnost i predvidivost u regiji, europski put BiH i položaj Hrvata u susjednoj zemlji. 

“Ako se ‘dejton’ bude dirao, iz toga može izaći samo zlo”, rekao je.

Dodao je da je o “dostojanstvenom” položaju Hrvata u BiH spreman razgovarati “sa svakim tko pokaže minimum zdravog razuma” i istaknuo je da kod Cvijanović i njezinog bliskog političkog kruga vidi “malo veći kvantum zdravog razuma i dobre volje”. 

Cvijanović boravi u radnom posjetu Hrvatskoj. Ona je prva žena izabrana u Predsjedništvo BiH i bit će predsjedavajuća do srpnja ove godine. 

Srpska članica Predsjedništva BiH rekla je da opredijeljena Dejtonskom sporazumu “kao stalnoj postavci” i da bi se svi narodi u BiH, Srbi, Hrvati i Bošnjaci trebali u BiH osjećati “dobro i ugodno”. 

“Da bismo se osjećali dobro, moramo uživati ona prava koja imamo prema ustavu”, rekla je Cvijanović. Dodala je da probleme treba rješavati “na konstruktivan način” i da se do rješenja ne dolazi “ako se šuti na sceni”. 

Milanović neće s Komšićem

Milanović je rekao da vidi BiH u Europskoj uniji, ali da nijedna država ne bi trebala silom u NATO. 

“Bosna i Hercegovina kako je ja vidim, a Republika Srpska je dio BiH – to je zapad i to je Europska unija. NATO, reći ću odmah – ako se dogovorite jer utjerivati silom u NATO je protivno interesima NATO-a. Ako nisu svi za NATO, pričekajte”, rekao je Milanović. 

Cvijanović je ponovila da u BiH postoji “suglasnost” oko ulaska u Uniju, ali ne i u NATO. 

Hrvatski predsjednik je odgovarajući na pitanje o potencijalnom susretu s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem, rekao da ga je unaprijed obavijestio o sastanku s Cvijanović i da je i sam dobrodošao u posjet.

Isto ne vrijedi za trećeg člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. 

“Gospodin Komšić nije predstavnik Hrvata. Hrvati bi trebali imati svog predstavnika”, ponovio je Milanović. 

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: HINA/ Damir SENČAR/ ds