Zagrebački_holding_2

Do sredine svibnja na adresu Zagrebačkog holdinga s gotovo svih fakulteta u državi, ali i onih iz BiH, trebale bi pristići službene potvrde o vjerodostojnosti svjedodžbi i diploma više od 12 tisuća njihovih zaposlenika, javlja Večernji list.

Provjeru moraju proći svi, a koliko će to stajati zagrebačku megatvrtku – budući da neki fakulteti naplaćuju potvrdu vjerodostojnosti dokumenta na temelju kojeg su se radnici zaposlili – u Holdingu još nije poznato.

Postupak je u tijeku i vrijedi za cijelu Holdingovu grupaciju. Napokon ćemo sankcionirati krivotvoritelje i osobe koje su nevjerodostojne diplome i svjedodžbe iskoristile kao prave i zasnovale radni odnos u državnoj upravi, javnim službama – poručio je Pero Kovačević, pomoćnik za pravna pitanja u Holdingu.

Do jučer je otkriveno 46 krivotvorenih dokumenata o stručnoj spremi, ali to nije konačan broj, provjerava se status svih 12.000 radnika.

Zasad otkrivenih krivotvoritelja, osim kaznenog postupka i otkaza na poslu, čeka i naknada štete Holdingu. Svi oni koji su krivotvorili diplome kako bi si osigurali veći koeficijent i domogli se bolje plaće morat će tvrtki vratiti razliku koeficijenta. Šteta ovisi i o godinama koje su proveli zarađujući bolje od onog što su uistinu zaslužili.

Ako je netko “sredio” spremu da dobije veću plaću, jasno je da zaslužuje nadoknaditi štetu koju je prouzročio,poručio je Kovačević. Krivotvoritelji koji su ulovljeni, kaže, pokušali su se izvlačiti raznim isprikama, no nijedna nije prihvaćena.

Kovačević je spomenuo i jednu šokantnu ispriku vlasnika krivotvorene diplome koji se pravdao time da je pošteno platio svoju diplomu, no da mu je netko “uvalio” krivotvorinu.

Autor: Sloboda.hr/HRT