Štrajk u osnovnim i srednjim školama se nastavlja do petka, a hoće li trajati i dalje, ovisi o tome hoće li sindikati prihvatiti paket povećanja plaća od 10,4 posto koji im je vlada ponudila u utorak navečer.

Tek iza ponoći premijer Andrej Plenković i sindikalni čelnici obratili su se medijima. 

Povećanje plaće od 10,4 posto, ali kroz dodatke i postupno

Plenković je naveo četiri datuma na koja bi se postupno povećale plaće zaposlenicima u hrvatskim školama.

Od 1. prosinca plaće bi se kroz dodatak granskom kolektivnom ugovoru povećale za 3 posto, od 1. siječnja za još dva, od 1. lipnja 3 posto te od 1. listopada još 2 posto.

Ukupno bi se u 2020. plaća povećala 10,4 posto. Usto stavljaju osigurač od 1 posto zbog koeficijenta, o kojima će se odlučivati nakon izbora da se izbjegne politizacija, a o njima bi uredba vrijedila za cijelu sljedeću godinu.

“Očekujemo da će, nakon što sindikati provedu odgovarajuće procedure, doći do okončanja štrajka te da počne škola od petka”, rekao je Plenković.

Predstavnik sindikata Branimir Mihalinec izjavio je da to nije ono što su sindikati tražili te da će prepustiti članstvu da se izjasni o tome jer, kako je kazao, radi se o njihovim plaćama.

No činilo se da on, kao i drugi sindikalni lideri koji su bili na sastanku koji je trajao sedam sati, a u kasnim poslijepodnevnim satima je vođenje pregovora preuzeo premijer Plenković, nisu zadovoljni ponuđenim. 

“Mi smo tražili koeficijente, vlada je prihvatila da o koeficijentima razgovaramo sljedeće godine”, rekao je Mihalinec i dodao da je prošla ponuda bila nula te kako ova ponuda ne zadovoljava njihove zahtjeve. Odbio se izjasniti o tome je li on osobno zadovoljan i kazao kako to nije ono što su očekivali.

Sastanak sa sindikatima, koji je počeo u utorak oko 16.30, završio je oko ponoći. Prvo ga je vodio predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić, a premijer Andrej Plenković im se pridružio nakon završetka sjednice vlade.

Sindikati nisu previše zadovoljni

“Mislim da smo ostvarili kvalitetan kompromis. Ako sindikati prihvate prijedlog, škole bi trebale početi raditi u petak”, rekao je Plenković nakon sastanka koji je trajao gotovo osam sati i završio u prvom satu srijede.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izrazio je umjereno nezadovoljstvo ponuđenim prijedlogom.

“To nije ono što smo mi tražili. Stavit ćemo prijedlog na referendum i ovaj put nećemo sugerirati članstvu što da odluče budući da se radi o njihovim plaćama”, rekao je Mihalinec. 

Današnji sastanak sa sindikatima prvo je vodio predstojnik Ureda premijera Zvonko Frka Petešić, a na njega je, nakon sjednice Vlade, došao premijer Andrej Plenković.

Zbog štrajka u školama koji je danas ušao u 32. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 12 dana nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.

Divjak već najavljuje produljene školske godine i skraćivanje praznika

Zbog štrajka u školama koji u srijedu ulazi u 33. dan, učenici osnovnih i srednjih škola propustili su 13 dana nastave. Prema najavi ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, propušteno će se nadoknaditi produljenjem školske godine i skraćivanjem praznika.

“Sada smo u crvenom i izgledno je da će se školska godina produžiti. Skraćivanje praznika i produžetak nastavne godine sada su izgledni”, rekla je Divjak novinarima nakon sjednice Vlade.

Izvor: Hina