ante ramljak, povjernik, agrokor, vladaFoto: Dnevnik.hr

Premijer Andrej Plenković izvijestio je kako je Vlada donijela odluku da izvanredni povjerenik za Agrokor bude Ante Ramljak.

Premijer je rekao kako je ovo politička odluka kojom će se stabilizirati trenutna gospodarska situacija u Hrvatskoj.
“Osigurat će se redovito poslovanje i isplate duga dobavljačima. Čitav taj proces koordinirat će izvanredni povjerenik uz čvrstu potporu Vlade”, istaknuo je premijer Andrej Plenković.

Ministrica gospodarstva Martina Dalić rekla je kako je danas važan dan jer se počinju rješavati problemi i prestaje neizvjesnost. “Dan po dan, postepeno ćemo rješavati ove probleme. U srcu je isplata dobavljača – uklanjanje pjeska koji je upao u kotače Agrokora. Nadam se da će to biti ovaj tjedan zaustavljeno i krenuti u suprotnom smjeru”, naglasila je ministrica.

“OPG-ovi će biti namireni, mali će biti namireni”, ustvrdio je ministar Tolušić.

“Ovo rješenje ne znači amnestiju onih koji su nas doveli u ovu situaciju”, komentirao je ministar Vlaho Orepić na što je premijer dodao kako je to posao drugih institucija.

“Ovo je potez koji će dovesti do smirivanja situacije. Formalni korak koji pokazuje da smo usmjereni na rješavanje problema”, rekao je Ante Šprlje.

Trgovački sud imenovao Ramljaka i zabranio postupke protiv Agrokora

Trgovački sud potom je imenovao Antu Ramljaka izvanrednim povjerenikom Agrokora te zabranio pokretanje i vođenje parničnih, ovršnih, upravnih i postupaka osiguranja i dr. protiv Agrokora i njegova 24 povezana i ovisna društva u Hrvatskoj, a čime se omogućuje deblokada računa koncerna i njegovih tvrtki.

Postupak izvanredne uprave, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za RH, otvoren je u 9.50, a nakon što je Vlada jutros odlukom za povjerenika predložila Ramljaka.

Pozvani su svi vjerovnici da izvanrednom povjereniku prijave svoje tražbine u roku od 60 dana, dok se razlučni i izlučni vjerovnici pozivaju da obavijeste povjerenika o svojim pravima. Također, Agrokorovi dužnici pozvani su da svoje obveze prema koncernu ispunjavaju bez odgode.

Među “ovisnim  društvima” su primjerice Belje, Jamnica, Konzum, Zvijezda, Vupik, PIK Vrbovec, Ledo, Solana Pag, Tisak, itd.

U 10 sati sastali su se premijer Andrej Plenković s dobavljačima, a u podne je predviđen susret s bankarima kreditorima koncerna. Uz premijera Andreja Plenkovića na sastancima je i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić te ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Dobavljači i dalje ponavljaju da robu neće dostavljati dok im banke ne plate 250 milijuna eura, koliko je potrebno za deblokadu njihovih računa.

Izvor: Sloboda.hr