gay, homoseksualci, homoseksualnost, lgbt, bolest

“Polovina hrvatskih srednjoškolaca zabranila bi LGBT osobama da govore u javnosti, a 48 posto njih homoseksualnost smatra bolešću – već ta dva podatka potkrepljuju ocjenu kako je negativna društvena klima prema LGBT osobama u Hrvatskoj konstanta”, izjavila je za Novi list Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

“Rezultati svih recentnih istraživanja razlog su za zabrinutost, i pokazuju da je negativna društvena klima prema LGBT osobama u Hrvatskoj konstanta, unatoč pozitivnim pomacima na zakonodavnom planu”, kazala je Ljubičić kada je zamoljena za komentar nakon ubicivanja suzavca u zagrebački klub Super Super u noći s 11. na 12. veljače.

“Društvena atmosfera prema LGBT osobama daleko je od onakve kakvu bismo željeli i kakva bi trebala biti, sukladno nacionalnim i međunarodnim pravnim mehanizmima koji jamče zaštitu od diskriminacije”, ocjenjuje pravobraniteljica za Novi list.

>>> I dalje mislite da je homoseksualnost “prirodna”? Ovi podaci će vas šokirati!

gay, homoseksualci, homoseksualnost, lgbt, bolest

Tu je ocjenu Ljubičić argumentirala podacima iz nedavnih istraživanja: prema istraživanju političke pismenosti učenika završnih razreda srednjih škola, koje su 2015. proveli GOOD inicijativa, GONG i Institut za društvena istraživanja, 48 posto srednjoškolaca homoseksualnost smatra poremećajem ili bolešću, dok polovina srednjoškolaca smatra da bi LGBT osobama “trebalo zabraniti javne istupe jer time loše utječu na mlade”. Gotovo trećina, 29 posto, smatra da LGBT osobama treba zabraniti rad s djecom, dok dvije trećine, 65 posto, drži da LGBT osobe ne trebaju javno isticati svoju seksualnu orijentaciju.

Štoviše, istraživanje koje je u nekoliko zemalja provelo Međunarodno udruženje LGBT osoba, ILGA, pokazalo je kako devet posto Hrvata smatra da bi homoseksualizam trebalo kriminalizirati, dok bi se četvrtina ispitanika, 25 posto, “osjećala loše” kad bi za susjeda imali LGBT osobu, piše Novi list.

>>> HOMOSEKSUALAC ŠOKIRAO SVIJET PRIZNANJEM: “Normalno je da homoseksualci zlostavljaju DJECU!” (VIDEO)

Izvor: Sloboda.hr/Novi list