Priča oko hrvatskih državljana uhićenih u Zambiji i dalje ostaje nejasna. Njih osmero uhićeno je 6. prosinca u Zambiji pod sumnjom na trgovinu ljudima, u trenutku uhićenja s njima je bilo četvero afričke djece s lažiranim dokumentima, troje u dobi od tri godine, te jedno u dobi 15 mjeseci.

Mnogo je stvari nerazjašnjeno oko ovog slučaja, a sve je izraženija sumnja u kršenje procedura i zakona od strane pravosudnih institucija Republike Hrvatske.

Naime, među uhićenima je transrodni aktivist te istaknuti član vladajuće zagrebačke stranke Možemo, Noah Kraljević, rođen pod imenom Dalija Pintarić. Transrodnim i homoseksualnim osobama ni u Republici Hrvatskoj ni u DR Kongu nije dozvoljeno posvajanje djece pa ostaje nejasno na temelju čega su Kraljević i partnerica dobili dokumente za dijete koje su planirali posvojiti.

U DR Kongu na snazi suspenzija izdavanja dozvola za izlazak djece iz države radi međunarodnog posvajanja

Od srpnja 2016. godine u DR Kongu onemogućeno je zakonito posvajanje djece nerezidentima te države, to jest međunarodna posvajanja, stoga se nameće pitanje trgovine ljudima, točnije djecom.

Za komentar ovoga slučaja smo se obratili predsjednici saborskog odbora za mlade, obitelj i sport Vesni Vučemilović koja naglašava ozbiljnost situacije i sumnju na ilegalnu praksu usvajanja djece: “Kao što sam najavila planiram inicirati održavanje tematske sjednice vezano za konkretan slučaj osam državljana RH koji su u Zambiji u pritvoru zbog sumnje da su počinili kazneno djelo trgovine djecom te o praksi “kupovine” djece iz trećih zemalja koja očigledno postoji u Hrvatskoj.”

Najviše zabrinjava činjenica da ne znamo koliko dugo sudovi u Hrvatskoj priznaju dokumente o posvajanju

“Naime, u ovom konkretnom slučaju je cijeli niz neuobičajenih okolnosti koje bacaju sumnju i otvaraju pitanja. DR Kongo već godinama ima na snazi zabranu međunarodnog posvajanja djece, u potpunosti je zaobiđeno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, način na koji su djeca iz Konga prije nego su nogom kročila u Hrvatsku dobila sve dokumente itd.

Najviše zabrinjava činjenica da mi ne znamo koliko dugo sudovi u Hrvatskoj priznaju dokumente o posvajanju iz Konga, koliko je djece na taj način stiglo u Hrvatsku, jesu li još uvijek ta djeca u Hrvatskoj, jesu li u obitelji ili su završila u kriminalnom podzemlju?

Nitko se time ne bavi i nitko to ne prati pa su sumnje u moralno i zakonski upitnu praksu itekako opravdane” rekla je Vučemilović.

Postoji opravdana sumnja da je tu riječ o organiziranom lancu kriminala

“Da vlasti u Zambiji nisu reagirale javnost i institucije u Hrvatskoj ne bi ništa znale. Nama je lekciju o tome kako funkcionira pravna država održala jedna zemlje iz Afrike u ovom konkretnom slučaju Zambija.

U medijima čitamo čak i kako se kreću cijene ukoliko želite usvojiti dijete iz Konga što nameće zaključak kako ovo nije izoliran slučaj već postoji organizirana mreža koja se time bavi.”

Potrebno je ispitati na temelju čega su suci izdali rješenja o posvojenju

Zastupnica Hrvatskih suverenista u Hrvatskom saboru osvrnula se i na mogućnost zataškavanja cijelog slučaja od strana institucija koje bi trebale brinuti o provođenju zakona i sprječavati ovakve i slične slučajeve “Svi koji pokušavaju relativizirati ili što bi bilo još gore, zataškati ovaj slučaj moraju biti svjesni da je trgovina djecom teško kazneno djelo koje ne smije proći nekažnjeno.

Tko god sudjeluje u trgovini djecom mora odgovarati pred zakonom, a istraga će pokazati je li u ovom konkretnom slučaju posrijedi trgovina djecom. Nadam se da ćemo uskoro imati više informacija ponajprije vezano za suce koji su na temelju dokumenata iz Konga izdali rješenja o posvojenju” zaključila je Vučemilović.

Izvor: Sloboda.hr

foto: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es