višegradska skupina

Zemlje članice Višegradske skupine (V4, Češka, Slovačka, Mađarska i Poljska) žele snažnu Europu bez linija razdvajanja, stoji u zajedničkoj izjavi nakon sastanka premijera u Pragu u kojoj su dali potporu proširenju Europske unije, ali i razgovarali i o spornom planu druge linije obrane od migranata na granici Makedonije i Bugarske.

U zajedničkoj izjavi V4 je upozorio na “opasnosti i negativne posljedice bilo kakvih potencijalnih novih linija razdvajanja u Europi”. “Odlučni smo raditi aktivno odlučno da spriječimo takve nove linije razdvajanja koje bi se mogle pojaviti”, citira mađarska agencija MTI.

Zemlje V4 su također dale potporu daljnjem proširenju Europske unije. “Nedvojbeno se zalažemo za proširenje EU-a kao načina širenja područja stabilnosti i prosperiteta”, stoji u zajedničkoj izjavi premijera V4 koji smatraju da je “produbljivanje europskih integracija od ključne važnosti”.

Premijeri zemalja srednje i istočne Europe, češki premijer Bohuslav Sobotka, mađarski Vitkor Orban, slovački Robert Fico i poljska premijerka Beata Szydlo razgovarali su u Pragu, na 25. godišnjicu osnutka skupine, o kontroverznom planu da pomognu Makedoniji da granicu prema Grčkoj učini nepropusnom, piše njemačka agencija dpa.

Njihov plan izravan je izazov njemačkoj kancelarki Angeli Merkel uoči summita EU ovaj tjedan i naporima da se priljev migranata zaustavi izvan Europske unije, dodaje dpa.

“Postoji mogućnost da se ilegalni ekonomski migranti zaustave na granici Makedonije i Bugarske”, rekao je Sobotka uoči konferencije.

Turska i Grčka možda neće moći zauzdati priljev migranata u EU i stoga “plan B” treba biti spreman kako bi se zaštitile bugarske i makedonske granice, rekao je slovački premijer Robert Fico.

“Mi se oslanjamo na to da akcijski plan između EU-a i Turske funkcionira. A ja bih htio da nas ugodno iznenade i grčke kolege”, kazao je Fico nakon summita. “Zato smo također razgovarali o planu B koji se odnosi na sigurnost granica Bugarske i Mađarske”, dodao je Fico.

Slovačka i Češka poslale su kontingent policije u Makedoniju kako bi čuvali granicu prema Grčkoj, a i Poljska je najavila da bi mogla poslati veći broj policajaca.

Mađarski premijer Viktor Orban konstatirao je da je Unija podbacila u rješavanju migrantske krize i da se pokazala neuspješna u zaštiti vanjskih granica Schengenske zone. “Stoga europski blok treba drugu liniju obrane”, kazao je Orban nakon summita V4.

Pozivnica predstavnicima Makedonije i članice EU Bugarske na sastanak “bio je znak solidarnosti” s tim dvjema zemljama, koje “ne smiju ostati same u toj krizi”, rekao je Sobotka, te su na sastanku bili makedonski predsjednik Georgi Ivanov i bugarski premijer Bojko Borisov.

(Hina)