jobbik, szavay istvan, višegradska skupina, mađarska

Na ovotjednom predstavljanju Europske građanske inicijative “Unija plaća” u Karlovcu István Szávay, parlamentarni zastupnik najjače oporbene mađarske stranke Jobbik, govorio je i o bilateralnim odnosima Hrvatske i Mađarske te o mogućnosti proširenja Višegradske skupine.

Na pitanje iz publike Szávay je istaknuo da blokiranje članstva Hrvatske u OECD-u Jobbik smatra neodgovarajućim korakom jer tim nastupom mađarska vlada stavlja svoje političke interese ispred interesa vlastitog naroda. “U ovom slučaju Viktor Orbán brani svoga prijatelja oligarha, Zsolta Hernádyja, ravnatelja MOL-a, optuženog za ozbiljan korupcijski zločin, čije je izručenje Hrvatska više puta tražila dok je drugi optuženik u istom slučaju, bivši predsjednik hrvatske Vlade, Ivo Sanader, bio čak i pravomoćno osuđen na osam i pol godina zatvora”, rekao je Szávay.

Szávay je kritizirao i neravnomjernu politiku mađarske vlade prema Hrvatskoj i Srbiji, ukazujući na činjenicu da 800 godina državnog zajedništva Hrvatske i Mađarske obvezuje naše dvije države na mnogo čvršću suradnju.

Proširenje Višegradske skupine

U tom kontekstu Szávay je iznio i jednu ekskluzivnu vijest. Naime, Jobbik je nedavno i službeno u mađarskom parlamentu predao zahtjev za preispitivanje mogućnosti proširenja Višegradske skupine koju trenutno čine Mađarske, Češka, Slovačka i Poljska.

“Pri tom proširenju konkretno mislimo na Hrvatsku kao državu koja povijesno pripada krugu zemalja Višegradske skupine. Mi smatramo da prostora za proširenje itekako ima. No, naravno, iz Hrvatske također treba doći pozitivna inicijativa za ulazak u Višegradsku skupinu”, izjavio je Szávay.

Predsjednik Generacije obnove Frano Čirko, koji je također sudjelovao na predstavljanju “Unije plaća” u Karlovcu, izrazio je svoje zadovoljstvo povodom te vijesti, naglasivši kako se Generacija obnove zalaže za geopolitičko repozicioniranje Hrvatske u smjeru zemalja srednjo-istočne Europe. “Hrvatska se mora okrenuti prema svojim prirodnim saveznicima, a to su prvenstveno zemlje Višegradske skupine. Ukoliko se stvori prilika i za službeno priključenje toj grupaciji, Hrvatska to ne bi smjela propustiti”, izjavio je Čirko.

Izvor: Sloboda.hr