Najviši sud Europske unije presudio je u srijedu da Bruxelles može zakonito uskratiti sredstva državama članicama za koje smatra da krše temeljna načela vladavine prava. Mađarski premijer Viktor Orban jučer je nagovijestio da bi u slučaju ovakvog ishoda njegova zemlja mogla pokrenuti mehanizam izlaska iz Europske unije.

Europski sud pravde odbacio je pravni prigovor koji su Mađarska i Poljska podnijele protiv Mehanizma uvjetovanja vladavine prava Europske unije, otvarajući put Europskoj komisiji da smanji sredstva koja duguju objema zemljama, javlja portal Remix.

Presuda je prijetnja suverenosti Mađarske i Poljske

Taj je potez naišao na bijes vlada Poljske i Mađarske, koje tu presudu smatraju ozbiljnom prijetnjom njihovoj suverenosti.

‘Ovaj mehanizam je protuzakonit, on krši Ugovor o EU’, rekao je poljski europarlamentarac Jacek Saryusz-Wolski, koji je član vladajuće stranke Pravo i pravda (PiS).

Sredstvo ucjene i nametanje ideoloških agenda

‘Povijesni dan za EU. Ugovori su izmijenjeni uredbom i političkom presudom ECJ-a’, dodao je Sebastian Kaleta, zamjenik ministra pravosuđa Poljske. ‘Od sada Europska komisija može usmjeravati ucjene protiv bilo koje zemlje EU, pod sankcijom primanja sredstava. Današnja meta su konzervativne vlade Poljske i Mađarske koje se protive ljevičarskom mainstreamu u EU.’

Spor je trajao od 2020., nakon prigovora iz Bruxellesa na praksu konzervativnih vlada i u Varšavi i u Budimpešti, usred navoda lijevo-liberalne elite EU-a da te zemlje odstupaju od svojih demokratskih načela i slobode tiska. Obje države članice odlučno su odbacile takve optužbe.

Vladavina prava može  koristiti kao alat za ucjenu od strane EU koja se protivi konzervativnim vladama desnog centra, smatraju zastupnici PiS-a.

Europska unija uvela je mehanizam uvjetovanja vladavine prava, koji je u biti dao Komisiji pravo da zadrži proračunska plaćanja zemljama s kojima je bila zabrinuta zbog praksi koje provode nacionalne vlade.

Vladavina prava?! Ako nema ‘zajedničkih vrijednosti’, nema niti novca?

I Mađarska i Poljska osporile su mehanizam, navodeći da je uredba u suprotnosti s ugovorima Europske unije i nije pružila pravnu sigurnost državama članicama, argumente koje je u srijedu ‘u cijelosti’ odbacio najviši sud u Luksemburgu.

U svojoj je presudi sud smatrao da ‘dobro financijsko upravljanje proračunom Unije i financijski interesi Unije mogu biti ozbiljno ugroženi kršenjem načela vladavine prava počinjenim u državi članici’.

Dodao je da s obzirom na to da su načela vladavine prava i solidarnosti kamen temeljac međusobnog povjerenja između država članica, te da su uvjet za uživanje svih prava proizašlih iz europskih ugovora, ‘Europska unija mora biti u stanju braniti te vrijednosti .’

Mađarska ministrica pravosuđa Judit Varga osudila je presudu izrečenu u srijedu ujutro, nazvavši je ‘politički motiviranom’ i tvrdeći da je ‘živi dokaz da Bruxelles zlorabi svoju ovlast’.

‘Ovo je još jedan pritisak na našu zemlju samo zato što smo prošlog ljeta usvojili naš zakon o zaštiti djece’, dodala je u objavi na društvenim mrežama.

Europska komisija još nije upotrijebila mehanizam, a izvršna vlast EU odlučila je pričekati sudsku presudu prije provedbe onoga što su zapravo financijske sankcije protiv država članica koje se ne slažu.

Međutim, sada se očekuje da će europski liberali pojačati pritisak na predsjednicu Komisije Ursulu von der Leyen da povuče sredstva za oporavak od Covid-19 i plaćanja iz proračuna EU-a Mađarskoj i Poljskoj.

Von der Leyen: Pozdravljam potvrdu suda

A čini se da upravo to čini predsjednica Europske komisije.

‘Pozdravljam potvrdu Suda o zakonitosti uredbe o uvjetovanosti. Komisija će braniti proračun Unije od kršenja načela vladavine prava. Djelovat ćemo odlučno’, obećala je von der Leyen u srijedu.

I Mađarska i Poljska nisu isključile još jednu pravnu bitku za pokušaj poništenja presude, s tim da su obje države članice prije presude suda u srijedu pretpostavljale da vjerojatno neće ići u njihovu korist.

‘Presuda od 16. veljače otkrit će da Sud pravde vidi federalnu Europu kao poželjnu’, predvidio je Orbán nekoliko dana prije presude.

Pritisak za migrantske kvote, LGBT agendu u školama….

Konzervativci strahuju da će se nova presuda koristiti za pritisak na vlade da prihvate migrantske kvote, LGBT u učionicama, istospolne brakove i druge progresivne ciljeve.

‘Vladavina prava’ je teoretski dvosmislena, što znači da je EU može koristiti kao izgovor za širok raspon pitanja. Na primjer, EU je uskraćivala sredstva Poljskoj zbog reforme pravosuđa, iako su osnivački ugovori EU-a ostavljali nacionalnim državama nadležnost da oblikuju svoje vlastite pravosudne sustave.

Izvor: Sloboda.hr/Rmx.news/narod.hr