Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak je rekao da je jedini način da Moskva osigura trajni mir s Ukrajinom pomaknuti granice neprijateljskih zemalja što je dalje moguće, čak i ako bi se to odnosilo na Poljsku, članicu NATO-a.

Medvedev, trenutno zamjenik predsjednika Vijeća za nacionalnu sigurnost Rusije, objavio je izjave na Telegramu točno na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu koju Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom” u cilju zaštite ruskog stanovništva u Donbasu i svoje vlastite sigurnosti.

Bliski suradnik predsjednika Vladimira Putina, Medvedev predviđa pobjedu Rusije u ratu koji će se završiti nekim “labavim” sporazumom.

“Pobjeda će biti dostignura. Svi želimo da se to što prije dogodi. I taj dan će doći”, rekao je Medvedev.

Po njegovoj ocjeni, vodit će se oštri pregovori s Ukrajinom i zapadom i naposljetku će se postići “neka vrst sporazuma”.

Medvedev je također rekao da u budućim pregovorima odluke u ime Kijeva neće donositi “neki Zelenskij, ako još bude živ”, već “oni preko oceana u čijim su rukama snabdjevanje Kijeva oružjem i izdvajanje novca za održavanje ostataka ukrajinske privrede”.

No, dodao je, u sporazumu će nedostajati “ključni dogovor o stvarnim granicama” i stoga Rusija mora sada proširiti svoje granice.

“Upravo zbog toga je važno ostvariti sve ciljeve specijalne vojne intervencije. Pomaknuti granice koje prijete našoj zemlje što je dalje moguće, čak i ako se radi o granicama Poljske”, rekao je Medvedev.

To bi dovelo Rusiju u direktan sukob s NATO paktom, a američki predsjednik Joe Biden je ovaj tjedan u Varšavi rekao da će “braniti svaki centimetar teritorija NATO-a”.

Poljska dijeli dugu istočnu granicu s Ukrajinom i ruskim saveznikom Bjelorusijom te 200 kilometara dugu granicu na sjeveroistoku s ruskom enklavom Kalinjingradom.

Izvor: Sloboda.hr/Hina

foto: EPA/EKATERINA SHTUKINA / SPUTNIK