Europarlamentarci su u rezoluciji o stanju u Mađarskoj ocijenili kako razvoj događaja u toj zemlji po pitanju vladavine prava, slobode medija i prava manjina predstavlja „sustavnu prijetnju“ vrijednostima EU-a, te upozorili da je izostanak reakcije EU-a pridonio nastanku „izborne autokracije”.

Europski parlament „smatra da činjenice i kretanja koji su prikazani u rezolucijama Parlamenta zajedno predstavljaju sustavnu prijetnju vrijednostima iz članka 2. UEU-a te očitu opasnost od teškog kršenja tih vrijednosti“, navodi se u rezoluciji usvojenoj u četvrtak s 433 glasa za, 123 protiv i 28 suzdržanih.

Ilčić, Kolakušić i Sinčić protiv, HDZ-ovci nisu glasali

Rezoluciju su podržali socijaldemokrati, Renew Europe, Zeleni, velika većina pučana i većina Ljevice, dok su protiv ili suzdržani bili Europski konzervativci i reformisti (ECR) te Identitet i demokracija (ID). Neovisni hrvatski zastupnici Mislav Kolakušić i Ivan Vilibor Sinčić bili su protiv, kao i zastupnik Hrvatskih suverenista (ECR) Ladislav Ilčić. Za rezoluciju su glasali SDP-ovi Romana Jerković, Predrag Matić i Biljana Borzan, kao i IDS-ov Valter Flego (Renew Europe). HDZ-ovi zastupnici nisu glasali.

Europarlamentarci su izrazili zabrinutost za funkcioniranje ustavnog poretka i izbornog sustava u Mađarskoj i neovisnost pravosuđa. Kao problematična apostrofirana je i situacija s korupcijom i sukobima interesa, zaštitom podataka, medijskim i akademskim slobodama, slobodom vjeroispovijesti, pravima LGBT zajednice, pripadnicima manjina, uključujući Rome i Židove, te s temeljnim pravima migranata i tražitelja azila.

Navodi se i da “među stručnjacima postoji sve veći konsenzus o tomu da Mađarska više nije demokracija”.

Europski parlament također je kritizirao Vijeće jer nije ostvarilo „bitniji napredak u tekućem postupku“ protiv Mađarske te je pozvao Vijeće i Komisiju „da pridaju više pozornosti sustavnom rastakanju vladavine prava“.

Parlament je osudio „namjerne i sustavne napore mađarske vlade” da ugrozi europske vrijednosti te zatražio rezultate u postupku iz članka 7. ugovora o Europskoj uniji predviđa sankcioniranje članica suspenzijom nekih njihovih prava ako krše temeljne vrijednosti Europske unije

Nedostatak odlučnog djelovanja EU-a pridonio je nastanku „hibridnog režima izborne autokracije”, tj. ustavnog sustava u kojem se odvijaju izbori, ali nema poštovanja demokratskih normi i standarda, smatraju zastupnici u Europskom parlamentu.

Također su pozvali institucije Unije da stupe u pregovore s EP-om o mehanizmu EU-a za demokraciju, vladavinu prava i temeljna prava.

Zastupnici naglašavaju da se člankom 7. stavkom 1. ne zahtijeva jednoglasnost među državama članicama kako bi se utvrdio jasan rizik od ozbiljnog kršenja vrijednosti EU-a, kao ni da bi se izdale konkretne preporuke i rokovi. Tvrde da bi Vijeće svakim daljnjim odgađanjem djelovanja u skladu s pravilima iz članka 7. za zaštitu vrijednosti EU-a u Mađarskoj i samo kršilo načela vladavine prava.

Europarlamentarci pozivaju Komisiju da u potpunosti iskoristi sve alate koji su joj na raspolaganju, a posebno Uredbu o proračunskoj uvjetovanosti. Budući da su vrijednosti EU-a posebno ugrožene ruskim ratom protiv Ukrajine i ruskim djelovanjem protiv EU-a, izvijestio je Europski parlament.

Komisiju su pozvali  da se suzdrži od odobravanja mađarskog plana oporavka i otpornosti sve dok Budimpešta u potpunosti ne postupi u skladu sa svim relevantnim preporukama i dok ne provede sve relevantne presude Suda EU-a i Europskog suda za ljudska prava;

Mađarsku Isključi iz financiranja kohezijskih programa koji doprinose zloupotrebi sredstava EU-a ili kršenju vladavine prava, te postroži primjenu Uredbe o zajedničkim odredbama i Financijske uredbe kako bi se riješio problem politički motivirane zlouporabe EU sredstava.

Izvor: HINA

foto: EPA/TIBOR ILLYES HUNGARY OUT