višegradska skupina, imigranti, eu, europska unija

Šefovi vlada Višegradske skupine, koja okuplja Poljsku, Mađarsku, Češku i Slovačku, osudili su u utorak europsku “ucjenu” i “naredbu” kada se radi o zajedničkoj migrantskoj politici.

Premijeri četiriju zemalja koje odbijaju obvezne migrantske kvote EU-a snažno su izrazili na sastanku u Varšavi svoje neslaganje s idejom o povezivanju raspodjele europskog novca s prihvaćanjem zajedničke migrantske politike.

“Ideja o povezivanju sredstava koje trebamo dobiti od EU-a s migrantskom politikom je loša. Kao Višegradska skupina, ne smijemo se dati zastrašiti”, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s češkim kolegom Bohuslavom Sobotkom, slovačkim Robertom Ficom i poljskom premijerkom Beatom Szydlo.

“Višegradska skupina, uključujući Poljsku, nikada neće prihvatiti tu ucjenu niti će joj se postavljati uvjeti. Mi jasno kažemo da se dosadašnja migrantska politika EU-a nije dokazala i iz toga treba izvući pouku”, istaknula je Szydlo.

Orban je iskoristio priliku da istakne mjere koje je poduzela njegova zemlja kako bi zaustavila priljev migranata: ogradu na srpsko-mađarskoj granici i zakon koji je stupio na snagu u utorak, a koji predviđa sustavno zatvaranje migranata.

“Mađarska je sada u poziciji da može odgovoriti čak i ako sporazum između EU-a i Turske ne bude funkcionirao. Mi smo u stanju zaustaviti svaki migrantski val na srpsko-mađarskoj granici”, dodao je.

Po njegovim riječima, Mađarska time štiti druge europske zemlje. “Austrijanci i Nijemci sada mogu mirno spavati”, kazao je Orban.

Zakon usvojen 7. ožujka osudilo je više nevladinih organizacija i UNHCR, koji je priopćio da se njime krše “obveze Mađarske prema međunarodnom i europskom pravu” po pitanju azila.

Tijekom posjeta Budimpešti, europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoulos pozvao je u utorak na poštivanje “načela” EU-a, ali pritom nije izrijekom spomenuo novi mađarski zakon.

Izvor: Sloboda.hr/Hina