viktor orban mađarska granica sa srbijom imigranti

Prošlog tjedan Viktor Orban bio je gost u Poljskoj gdje je proglašen „osobom godine u Europi“. Tom prilikom je izjavio riječi koje imaju izvanredno značenje i odjekuju prostorno i vremenski mnogo dalje od njegovog posjeta Poljskoj: “U Bruxellesu su mislili da je poljsko, češko ili mađarsko nešto zastarjelo, nesuvremeno, a umjesto tih zastarjelih pojmova nameću novi, europski identitet. Ali su Britanci rekli ‘Ne!’ i oni su htjeli ostati Britanci. Ne postoji europski narod”.

Mađarski premijer vjeruje da je sada, baš danas i u ovom trenutku, došao taj očekivani trenutak za sve napredne europske snage koje ne žele prepustiti „stari kontinent“ razuzdanom divljanju raznih „progresivnih“ snaga koje pod krinkom liberalizma, ljudskih (ne)prava i (kvazi)demokracije, te navodnog europskog napretka koji nema alternativu.

„Taj trenutak je sada: kulturna kontrarevolucija sada je moguća!“, uzviknuo je Orban ne samo Mađarima i Poljacima, već svim Europljanima koji žele održati Europu na njenim zdravim temeljima koji se ubrzano urušavaju. Naime, Orban smatra da se Europa mora vratiti svojim temeljima nacionalnog (narodnog) identiteta koji se pokušava uništiti na račun identifikacije sa nekom fiktivnom anacionalnom „europskom nacijom“.

U liberalnim europskim krugovima Orbanove riječi su naišle na osude i podsmijeh, što je uvijek bilo posljednje i najbjednije oružje ljevičara i liberala kada ostanu bez argumenata. Tako i tako, cijeli posao salonskih i liberalnih ljevičara posljednjih 150 godina sastoji se uglavnom od besplodnog umovanja, beskorisnih razgovora i usavršavanja retorike kojom pokušavaju „neprosvijećeni narod“ uvjeriti u svoje nebulozne teze.

I dobro im ide, a dobar primjer je i HTV koji i dan danas na dnevnoj bazi ugošćuje intelektualne bardove poput Puhovskog, Rimca ili Šibera da prosvijetle i pouče nas Hrvate pravim vrijednostima. U tom stilu londonski Financial Times cinično piše „kako je u Mađarskoj stara poslovica da, ako nekome vjerujete, idete s njim zajedno krasti konje, a on Kaczynski će krasti konje Bruxelesu“.

S podsmijehom su se osvrnuli na Orbanove riječi, namjerno zaboravivši npr. kako je British Museum u Londonu živući dokaz pljačke i krađe ne samo konja, već i svjetske „paljevine“ od istoka do zapada svijeta.

Međutim, tema diskusije Orbana i Kaczynskog bila je naslovljena na “Patriotska ekonomija”, a ono što su rekla dvojica čelnika puno je ozbiljnije od “krađe konja”, na što su naglasak dali Financial Times, poljski News Week i drugi mediji.

Orban je na početku razgovora naglasio da je Brexit bio „veliki događaj i znak mogućnosti kulturne kontrarevolucije“. Kaczynski je bio još direktniji i određeniji i dodao „to je bila kontrarevolucija potrebna da se promijene zemlje unutar Europske unije“.

Dvojica čelnika su se usprotivila nametanju birokratskih pravila zemljama članicama Europske unije, kojima Bruxelles želi oduzeti “temeljne vrijednosti”, što je na kraju dovelo do krize identiteta.

S druge strane, Kaczynski je rekao da je glavno bogatstvo Europe “raznolikost europskih kultura, a integracija koja negira nacionalnu specifičnost nije moguća”.

U raspravi su također istaknuli potrebu povratka ekonomskom patriotizmu, kako se i zvala tema diskusije.

“Predstavnici međunarodnog kapitala su uvjereni da novac nema mirisa. Ne,… novac ne miriše, ali njegovi vlasnici da. Tijekom financijske krize je mađarski bankarski sustav u potpunosti bio u rukama stranog kapitala i od njih smo morali tražiti milostinju”, objasnio je Orban.

Orbanov poziv na kulturnu kontrarevoluciju zvuči na prvu pomalo agresivno ljevičarski. Njegova kulturna kontrarevolucija u stvari znači vraćanje Europe temeljnim vrijednostima na kojima je i sagrađena: obitelji, naroda i morala kršćanske vjere na kojoj je i nastala.

Izvor: Sloboda.hr/narod.hr