makedonija makedonski parlament tučnjava

U makedonskom parlamentu Sobranju u utorak je izbila žestoka tučnjava dvojice zastupnika. Potukli su se Orhan Ibrahimi iz Demokratske stranke Albanaca te donedavni ministar obrane, a sada zastupnik Demokratske unije za integracije Talat Xhaferi, donosi Maxportal.

Do fizičkog je obračuna došlo tijekom obraćanja Ibrahimija na sjednici Odbora za financije i proračun. Spor je izbio zbog Ibrahimijevog upita zašto mjesto Lipkovo pored Lipkovskog jezera nema pitke vode. Zastupnik DUI-ja Redžail Ismaili optužio je Ibrahimija da govori neistine, nakon čega ga je Ibrahimi uvrijedio te je izbila tučnjava.

Fizičkom obračunu su se zatim priključili i drugi zastupnici stranaka DPA i DUI.

Pripadnici skupštinskog osiguranja razdvojili su zavađene zastupnike, a sjednica Odbora je prekinuta. Nakon obračuna, DPA je najavila da izlazi iz Sobranja.

U Sobranju već dulje vrijeme vlada neugodno ozračje, tvrdi makedonska televizija. Zastupnici oporbene DPA često govornicu koriste za optužbe na račun DUI-ja, stranke koja je u koaliciji s VMRO-DPMNE, za korupciju, kriminal, lošu vladavinu, nepoštovanje i neispunjavanje izbornih obećanja.

Za više ovakvih članaka – klikni LIKE!

Nakon incidenta DPA sazvao hitnu konferenciju za novinare i objavio da je napušta Skupštinu i pozvao na kazneneno procesuiranje zastupnika Demokratske unije za integraciju.

“Tražimo da se pokrene postupak za procesuiranje nasilnika i kriminalaca kao što su Talat Xhaferievu Redzhail Ismaili, Mervan Djemaili, Artan Ibrahimi gruba i Musa. U međuvremenu ćemo poduzeti prikladne mjere protiv tih nasilnika i kriminalaca “, rekao je Imer Aliu iz DPA.

Vladajući DUI osudio je incident koji su, po njihovom viđenju događaja, uzrokovali zastupnici DPA i zatražio formiranje istražne komisije radi rasvjetljavanja incidenta: “U nedostatku argumenata i konkurentne ponude za albanskih birača, i stalnu frustraciju zbog uzastopnih poraza na izborima u Makedoniji, DPA političko djelovanje zamjenjuje šakama i uvredama. Stoga klub DUI zahtijeva osnivanje istražnog povjerenstva koje će odmah razjasnila slučaj i utvrdti odgovornost“, rekao je Artan Oštra iz DUI.