nino raspudić, istanbulska konvencija, rodna ideologija

Među mnogim poznatim javnim ličnostima koja su sudjelovala na subotnjem prosvjedu protiv Istanbulske konvencije bio je i Nino Raspudić.

U nastavku donosimo video i transkript kratkog intervjua kojega je s Raspudićem vodila novinarka Tportala.

Novinarka: Gospodine Raspudiću, može kratko za Tportal.

Nino Raspudić: Ajmo!

Novinarka: Zašto ste Vi danas došli podržati ovaj prosvjed?

Nino Raspudić: Došao sam kao građanin podržat ovaj prosvjed protiv nametanja nečega što nema legitimitet u biračkom tijelu. To je osnovna stvar.

Novinarka: Što je po Vama glavni problem u Istanbulskoj konvenciji?

Nino Raspudić: Puno o tome pričam, sad sam dosta pisao. Tri su osnovne razine problema. Prvo je potpuno odvajanje jedne konstrukcije kao što je rod, o čemu mi možemo teorijski govoriti o rodnim ulogama, očekivanja društva i tako dalje, ali odvajanje roda od spola, ovdje imamo prvi puta u jednom međunarodno pravno obvezujućem dokumentu. Drugi problem je taj što se država obvezuje financirati nevladine udruge koji djeluju kao menadžeri ženske patnje, uvijek iste, a koje djeluju para-politički u hrvatskom društvu. Zanimljivo je da za vrijeme Milanovićeve vlade je nisu ratificirali jer su rekli da nema novca, a otkud sad odjednom ima novca za te udruge. Treća stvar je odricanje dijela suvereniteta u ime GREVIA. Tu imamo nešto što je inače problem Europske Unije na mnogim razinama, to je demokratski deficit. Dakle, da imamo institucije koje nitko ne bira i koje nikome ne odgovaraju, a koje odlučuju o našim životima. Znači to su osnovne tri razine, razloga zašto kao građanin tu danas podržavam ovaj prosvjed.

Novinarka: Evo samo za kraj, što se tiče nasilja nad ženama u Hrvatskoj, složit ćete se da je to dosta veliki problem. Mislite li da tu Istanbulska konvencija može pomoći?

Nino Raspudić: Mislim da je to pitanje uvredljivo i potpuno izlišno, dakle nitko ne dovodi u pitanje nasilje nad ženama, mi znamo što je problem i o čemu razgovaramo. Takva pitanja smatram podmetanjima jer to nikome nije sporno.

Novinarka: Hvala lijepa.

Nino Raspudić: Hvala Vama.