Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović danas je najavio nove mjere za suzbijanje koronavirusa koje će Vlada donijeti u dogovoru sa županima hrvatskih županija. Odgovarajući na pitanja novinara, ministar je rekao više i o planovima za cijepljenje protiv korone. Novinari su ga među ostalim upitali ide li se prema uvođenju obaveznog cijepljenja.

“Po Zakonu u zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti postoje cjepiva koja su obvezna. Moramo znati da bi za zaustavljanje epidemije trebala procijepljenost 70 posto, vodit ćemo računa da se to dogodi”, kazao je.

„Moramo učiniti sve da se najveći broj građana cijepi, to je cilj da bi ta operacija bila uspješna. Svima nam je cilj da izađemo iz epidemije, svi se nadaju cjepivu koje je tu negdje, možemo na njega računati. To nam otvara mogućnosti strožih mjera, možemo procijeniti do kada bi one trajale, ali za to nam treba podrška građana”, rekao je.

Novinari su Božinovića pitali misli da će biti teško građane uvjeriti u korisnost cijepljenja, na što je ovaj kazao da će biti potrebno uložiti dodatne napore kad je u pitanju komunikacija, te u to uključiti i medije. Potom je ministar još jednom sugerirao kako je moguće i uvođenje obaveznog cijepljenja. „Hrvatska ima obavezu cijepljenja za neke bolesti. Za ovu nema jer je nova, ali to ne bi bio novi moment”, rekao je Božinović.

Izvor: Sloboda.hr/Telegram.hr